Kvinnehelse

Matskyld, matskam og intuitivt kosthold

Har du et snev av matskyld når du spiser? I vår travle hverdage ønsker mange av oss å spise sunnere for å ivareta den generelle helsen og forebygge en rekke lidelser, fra fedme til type 2 diabetes. Det er en pris å betale for denne økte bevisstheten rundt helse – og dessverre kommer denne prisen ofte i form av matskyld.

La oss dykke dypere ned i dette fenomenet og se hvordan vi kan frigjøre oss fra denne byrden og omfavne en mer intuitiv spisestil.

Hva er matskyld?

Matskyld handler ikke bare om hva vi spiser, men også om følelsene knyttet til matvalgene våre. Denne følelsen av skam kan forårsake angst og påvirke vår generelle måte å spise på. Det kan manifestere seg på ulike måter, fra å beklage hva vi spiser til å uttrykke negative tanker om oss selv etter et måltid.

Eksempler på matskyld

Du har kanskje opplevd matskyld hvis du ber om unnskyldning for dine matvaner, føler skam når du har spist noe, eller hvis du har kalt deg selv «ekkel» etter å ha kost deg med en godbit. Det er viktig å forstå at det er normalt å føle seg skyldig av og til, men når dette blir en konstant tilstand, er det på tide å ta grep.

Andre følelser du måtte ha

Å kategorisere mat som god eller dårlig kan føre til en uheldig selvoppfatning. Det er viktig å huske at din evne til å motstå visse matvarer ikke er en moralsk svikt. Det handler om hvordan hjernen vår reagerer på begrensninger. Jo mer vi forsøker å forby en matvare, desto mer kan vi bli besatt av tanken på den.

Hvordan kan jeg bli kvitt matskyld?

Å bryte fri fra matskylden er ikke en rask prosess, men det er en verdifull reise mot et sunnere forhold til mat. Her er noen skritt du kan ta:

1. Avslutt unnskyldningssyklusen

Bli bevisst på når du unnskylder deg selv for matvalgene dine, og prøv å stoppe denne syklusen. Det kan bidra til å gjøre deg mer oppmerksom på hva du spiser og tillate deg å nyte maten uten unødig skyldfølelse.

2. Finn måter å hjelpe andre på

Å støtte andre kan bidra til å styrke din egen positive holdning til mat. Når du hører noen uttrykke matskyld, vær der for dem. Gi støttende kommentarer og minn dem om deres fantastiske kvaliteter.

3. Lær hvordan du spiser intuitivt

Intuitiv spising er en tilnærming som fokuserer på å lytte til kroppens behov. Tillat deg selv å spise når du er sulten, og stoppe når du er mett. Legg merke til hvordan maten påvirker kroppen din, ikke bare kaloriene den inneholder.

Denne reisen mot å overvinne matskyld og matskam kan virke utfordrende, men det er verdt innsatsen. Ved å omfavne en mer positiv og intuitiv spisestil kan du oppnå en dypere forståelse av kroppen din og glede deg over mat på en mer bevisst måte.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32581937/

Trenger du hjelp til å frigjøre deg fra matskylden og omfavne et balansert og sunt forhold til mat? Ta kontakt med meg for kostveiledning!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply