Yoga og helse

ME, yoga og ayurveda

Kvinne i hvite klær mediterer utendørs

ME (myalgisk encefalopati) eller kronisk utmattelsessyndrom defineres i WHOs diagnosesystem som en  nevrologisk sykdom, og er svært alvorlig for de som rammes. ME gir mange symptomer fra alle kroppens systemer. Hovedkjennetegnene er at man raskt blir utmattet i musklene og sentralnervesystemet, selv etter minimal fysisk og mental anstrengelse. Og det tar unormalt lang tid å innhente seg igjen.

Ayurveda (den indiske medisinske tradisjonen) ser ME som en ubalanse av Vata Dosha (Eter og Luft-elementer) i kroppen. Noen ayurvedabehandlere anser det også som forverret Pitta Dosha (Ild- og Vann-elementer).

Kronisk utmattelsessyndrom er også et resultat av akkumulering av Ama (avfallsstoffer) i kroppen, tenker man i Ayurveda. Derfor er tilstanden en kombinasjon av ubalansert Vata (og Pitta) Dosha og opphopet Ama.

Ayurveda antyder at ME er forårsaket av lite fordøyelsesild (Agni) og en svakhet i leveren. Dettte i kombinasjon leder til Ama-dannelse. Ifølge ayurveda er Ama årsaken til alle sykdommer i kroppen. Derfor vil riktig behandling av Ama gjøre mye for å behandle kronisk utmattelsessyndrom.

Fordi Vata er den viktigste Dosha involvert, vil alle aspekter som tilhører Vata Dosha i kroppen også bli ubalansert, f.eks nervesystemet, søvnen, beinvevet etc. Det kan forårsake søvnløshet, angst, adspredte tanker, tørr hud og negler, luft i magen, oppblåsthet, hjernetåke og en aversjon mot kulde. For mange med ME vil disse symptomene høres altfor kjent ut. Søvnløshet, problemer med hukommelsen og problemer med fordøyelsen er alle karakteristiske for ME.

Ved hjelp av ayurvedisk praksis for å balansere vata, kan vi begynne å redusere tretthet og bringe kroppen tilbake i balanse.

Behandling

Ayurveda ønsker å fjerne årsaken til sykdommen i stedet for bare å behandle symptomene. Ayurveda er et helhetlig helsesystem bestående av kosthold, yoga, massasje, avgiftning, urtepreparater, meditasjon og daglig livsstilsrutiner. Det forbedrer ikke bare en persons helse, men også deres velvære, atferd og sinnstilstand. Dette spiller en viktig rolle i behandling av kronisk utmattelsessyndrom fordi årsaken ligger ikke bare i det fysiske aspektet av sykdommen, men det mentale aspektet spiller også en viktig rolle.

Yoga for stresshåndtering og forbedret mental og emosjonell funksjon

Ayurveda anbefaler ikke mye trening for ME-pasienter. Årsaken er at trening vil brenne Ojus og kan øke i stedet for å redusere følelsen av tretthet. Myk yinyoga og restorativ yoga er å foretrekke fremfor anstrengende trening. Pusteøvelser er også svært viktige.

Hormonelle endringer og andre biokjemiske reaksjoner på stress kan forverre nervesystemet og immunresponsen. Søvnforstyrrelser øker trettheten som igjen øker ens mottakelighet for stress. Meditasjon, yoga, pranayama og studier av spirituell filosofi anbefales alle for å støtte personlig helbredelse og avslapning av sinnet.

Stillinger som fokuserer på jording og balanse, og på muladhara chakra, anses best for å balansere vata. Hvis ME-symptomene dine er alvorlige, begynner du med en hvilende yogapraksis som bare innebærer sittende og liggende stillinger, og deretter gradvis inkluderer stående positurer.

Den viktigste læreren å lytte til når du praktiserer yoga, er deg selv. Pass på at du tar hensyn til kroppen din under treningen, og kom forsiktig ut av eventuelle stillinger som ikke fungerer for deg.

Trenger du hjelp til å håndtere utmattelse, fatigue og ME? Ta kontakt med meg her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply