Sunn mat

Medisinske planter og tarmfloraen

Mange medisinske planter har tradisjonelt blitt brukt til behandling av mage-tarm lidelser. For tiden er det 44 medisinske planter som er godkjent i EU for slik bruk. Noen av dem har du kanskje i skapet allerede.

Fra gammelt av har kloke koner administrert medisinske planter mot alt fra feber og halssyke til muskelsmerter, hudlidelser og ødemer. Men det er kanskje på området fordøyelse at medisinske planter har sin største bruk. Plantene brukes vanligvis mot alt fra sure oppstøt til irritabel tarm.

Plantene virker gjerne ved å berolige magesekkslimhinnen, stimulere magesekresjon, de kan virke stoppende ved diare og noen er betennelsesdempende.

Det er ikke bare urter det er snakk om, men frø, rotgrønnsaker og andre deler av planten også.

Påvirker tarmfloraen

I en ny studie så forskerne på hvordan disse medisinske plantene muligvis kan interagere med tarmfloraen vår. Spennende!

Det viste seg at kun et fåtall av plantene var studert med dette for øye. De beste studiene er gjort på inulin (et kort fibestoff) i sikorirot. Inulin er prebiotisk (mat for tarmbakteriene) og godt dokumentert.

Fiber fra linfrø kan fermenteres av tarmbakteriene og gi kortkjedete fettsyrer som resultat, dette kan ha en fordelaktig effekt på tarmfloraen.

I linfrø er det også lignaner og flerumettede fettsyrer som kan samhandle med tarmfloraen.

Antioksidanter i planter, slik som curcumin (gurkemeie), shogaol (ingefær), og rosmarinsyre kan også fordøyes og omsettes av tarmbakteriene. Her må det mer studier til, men de kan nok påvirke tarmfloraen.

Som du skjønner: Vi har mye å lære om tarmfloraen og maten vi spiser, og hva slags effekt det har på den totale helsen vår, både fysisk og psykisk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply