Yoga og helse

Meditasjon – et lite grunnkurs

Er du lysten på å prøve meditasjon, men vet ikke helt hvordan du skal gjøre det? Da får du noen grunnleggende tips her:

 1. SITTE. Finn en god sittestilling der du kan ha ryggen rett, så energien får flyte fritt opp til hodet. Du kan sitte med bena i kors på gulvet, gjerne med en pute under sitteknutene. Da får du hjelp til en rettere holdning. Du kan også sitte på en stol, plasser føttene i gulvet og sitt litt frem på kanten av stolen, så ryggen er rett.
 2. PUSTE. Pust gjennom nesen, rolig. Tell gjerne til 3 på innpust og 5 på utpust. En rolig pust hjelper deg til å komme i kontakt med det indre. En lengre utpust får også vagusnerven til å stimuleres, det setter deg i en hvile-og-fordøyelse-modus, heller enn flukt-og-kamp.
 3. HVILE. Senk skuldrene, belag deg på å sitte stille i noen minutter. Det kan hjelpe deg å hvile om du setter på en timer på mobilen, så slipper du å tenke på tiden. Juster litt på sittestillingen, eller på klærne, slik at ingen ting irriterer. Ta av briller, løsne på hårstrikker, løsne på beltet. Da er du klar.
 4. FOKUSERE. Hvil tankene på det du vil meditere på, enten det er et ord, et mantra, eller et objekt. Trekk oppmerksomheten tilbake til det du fokuserer på, hver gang tankene flyr. Vanlige ting å meditere på, er for eksempel:
  • Gi slipp. To fine ord å meditere på. Det gjøres ved å tenke GI på innpust, og SLIPP på utpust.
  • Om mani padme hum. Tibetansk mantra som sies å transformere deg. Direkte oversatt: en hyllest til juvelen i lotusblomsten. Tenk OM MANI på innpust, og PADME HUM på utpust. Eller tenk hele setningen på innpust, og hele setningen på utpust.
  • Pusten. Kanskje det enkleste å starte med. Fokuser på å føle pusten rett under nesetippen. Kjenn temperaturen på innpust, og den varmere temperaturen på utpust.
 5. TILBAKE. Åpne øynene halvveis, for å slippe lys og former inn. Så åpner du dem helt, og er klar for å gå videre i dagen.
Hvorfor meditasjon?

Det er flere grunner, en er for eksempel å redusere angstnivået i kroppen. En gruppe forskere fra Texas har studert virkningen av mindfulness-meditasjon på 49 sykepleiestudenter. Nivået av angst ble målt med en State-Trait Anxiety Test.

Forskerne fant at regelmessige mindfulness-meditasjonsøkter reduserte angstnivået som personlig egenskap (trait anxiety) og gjorde studentene mer følelsesmessig stabile. De fikk også bedret angsten for spesifikke hendelser (state anxiety), men det var ikke signifikant.

Les om Alzheimer og meditasjon her.

Les om gående meditasjon her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply