Om du har praktisert rolig yoga (som yinyoga) eller meditasjon, har du sikkert lagt merke til at du sover bedre etterpå. Dette er ikke noe du innbiller deg – det skyldes en målbar endring i hjernen. Vi produserer rett og slett mer av stoffet melatonin etter en dyp meditasjon.
I år 2000 satte en gruppe australske forskere seg fore å undersøke om, og hvordan, en periode med meditasjon kunne påvirke melatoninnivåene i kroppen. De fikk tak i personer som regelmessig mediterte, og forskerne delte dem inn i to grupper. Deltakerne ble testet i en studiedesign med gjentatte målinger for endringer i plasma melatoninnivåer ved midnatt.
Hva er melatonin?
Melatonin er et hormon som produseres i konglekjertelen – pinealkjertelen eller epifysen – i hjernen. Konglekjertelen er på størrelse med en halv ert og veier 0,2 gram. Den produserer melatonin, hormonet som er med på å regulere døgnrytmen og ikke minst søvnen vår. Pinealkjertelen ligger rett innenfor det tredje øye, mellom øyebrynene, og er lyssensitivt. Jo mer dagslys, desto mindre melatonin produseres. Og jo lavere nivåer av melatonin, desto vanskeligere er det å sovne og å sove godt.
Deltakerne var erfarne mediterende som praktiserte enten transendental meditasjon eller en annen internasjonalt velkjent form for yoga viste signifikant høyere plasma melatoninnivåer i perioden umiddelbart etter meditasjon sammenlignet med samme periode på samme tid på en kontrollnatt uten meditasjon.
Forskerne konkluderte med at meditasjon, i hvert fall i de to formene studert her, kan påvirke plasma melatoninnivåene. Men nøyaktig hvordan det skjer, vites ikke enda. Det kan skyldes at meditasjonen setter ned nyrenes nedbrytning av melatonin – eller det kan skyldes at meditasjonen direkte påvirker og øker konglekjertelens produksjon av hormonet.
Uansett: Det å ha mer melatonin tilgjengelig i blodet på passende tider av døgnet kan være en av flere måter som gir helsefremmende effekt av meditasjon.
No Comments