Sunne og skjønne oppskrifter

Mendiants av mørk sjokolade

Konfekt sjokolade mendiants med nøtter og frukt på papir

Franskmennene kan lage de lekreste ting av de enkleste råvarer. Disse enkle sjokoladekonfektene kan varieres i det uendelige, men de har en tradisjonell pynt som har en helt spesiell historie bak seg.

En mendiant er en tradisjonell fransk konfekt du enkelt kan lage selv. Den består av en sjokoladeplett besatt med nøtter og tørkede frukter. Du kan i prinsippet velge nøyaktig hva du vil – alt fra kandisert ingefær og tørket ananas til kaffebønner, macadamianøtter og solsikkefrø. Men om du vil lage den på tradisjonelt vis, er det andre ingredienser som skal til.

Klosterliv og mendiants

Mendiants har fått navnet sitt etter de fire mendicantene eller monastiske ordrene (klosterordener). Pynten på konfekten skal minne om fargen på munkekuttene til de fire klosterordene. Derfor blir de små luksusbitene tradisjonelt pyntet slik:

  • rosiner står for augustinerne
  • hasselnøtt for karmelittene
  • tørket fiken for fransiskanerne
  • mandel for dominikanerne

Vanligvis produseres mendiants før jul, men i nyere tider finner vi dem hele året. Og de har fått andre dekorasjoner uten symbolsk innhold. Derfor finner du frø, fruktbiter og andre godsaker.

70 % sjokolade er ekstra rik på antioksidanter, spesielt den typen som får deg til å kjenne deg julestemt og glad. Nøttene gir fiber og kalsium, og den tørkede frukten gir sødme. Så her kan du kombinere det sunne med det skjønne!

 

Mendiants

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 50 stk
Total Time: 1 time

Smakfulle, små konfekter som er flotte å servere i juletiden (og når som helst ellers på året). De er fine å gi bort i gave også!

Ingredients

  • 250 g 70 % kokesjokolade (eller høyere %)
  • 50 g nøtter (mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter, valnøtter)
  • 50 g tørket frukt (rosiner, tranebær, fikenbiter, appelsinskall)

Instructions

1

Legg to-tre ark bakepapir på benken.

2

Ha sjokoladen i en liten bolle som tåler varme og sett bollen i en større gryte med vann.

3

Kok opp vannet og rør varsomt i sjokoladen når den begynner å smelte.

4

Når den har smeltet, tar du gryten opp av vannbadet.

5

Bruk skje og legg seks runde klatter på bakepapiret, ca. 4-5 cm i diameter. (Om du lager flere, stivner de før du rekker å pynte dem!)

6

Mens sjokoladen fortatt er myk, legger du på 3-4 sorter nøtter og tørket frukt på hver klatt.

7

Fortsett med seks og seks mendiants, varm om nødvendig sjokoladen igjen.

8

La konfekten stivne i kjøleskapet.

9

Oppbevar mendiantene i tett boks i kjøleskap.

Notes

Du kan lage disse med melkesjokolade også, med nøyaktig samme fremgangsmåte. Om du vil bruke hvit sjokolade, må du varme den ekstra forsiktig, den korner seg lett!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply