Yoga og helse

Morgenyoga eller kveldsyoga?

Kvinne i yogaposisjon janu sirsasana innendørs

Hva foretrekker du av morgenyoga og kveldsyoga? Når på døgnet er det egentlig best å praktisere yoga? Når du nettopp har våknet, eller når du er klar for køya? Det varierer antakelig for deg, slik det gjør for meg, men i denne saken gir jeg deg noen ulike momenter å ta med i beregningen.

Morgenyoga

Den første timen etter at du har våknet, kalles ofte for den gylne timen. Vi har fortsatt nattens tyngde og treghet i oss, og hodet er enda halvveis i drømmeland. Da er jeg fortsatt myk i sinnet (men stiv i kroppen), og trives med rolige og bedagelige øvelser, meditasjon og tilstedeværelse.

Dette er en fin tid å praktisere yoga på, fordi du lettere kan forme tankene dine, sette en tone for det som skal prege dagen din.

Jeg liker å gjøre to mentale øvelser når jeg gjør en morgenyoga-praksis:

Jeg setter en intensjon for dagen. Det kan være så mangt – alt fra å puste dypt (på matten og i stressede situasjoner), til å møte folk med åpenhet (familie så vel som naboer eller butikkbetjeningen), eller å tilgi meg selv (for alt jeg gjør som er «galt» eller jeg «burde ha gjort») (Du vet.).

Det andre jeg gjør, er å tenke på det mest krevende som står foran meg den dagen, og se det allerede gjennomført – og det gikk fint! Hjernen vår ser ikke forskjell på virkelige hendelser og det vi forestiller oss. Om du tenker at noe allerede er gjort, og med flott utfall, så er det lettere at det faktisk skjer når du så er i situasjonen, senere på dagen.

Vær obs på at brå og dype fremoverbøyer om morgenen ikke er heldig. Har du en utsatt korsrygg, kan du lett få prolaps fordi ryggen enda er fylt av væske i skivene mellom ryggvirvlene!

Kveldsyoga

Jeg liker veldig godt å gjøre yoga på ettermiddag og kveld også.

Det hjelper meg å tømme hodet, bearbeide saker som har skjedd i løpet av dagen, og kroppen er mykere enn om morgenen.

Det betyr rom til mer fysisk krevende stillinger. For eksempel bakoverbøyer. Det kjennes ekstra deilig ut når dagen har vært tilbragt foran PC-en, eller over grytene på kjøkkenet, eller ute i bilen. Om kvelden er det også fint å forberede en god natts søvn.

Derfor pleier jeg å starte økten med sterkere, mer fysiske asanaer (stillinger), for så å gå over til mer jordende, sittende og liggende stillinger. Gjerne med en lang restorativ (hvilende) yogaposisjon mot slutten, før jeg unner meg en lang savasana. Godt dekket til med klær, sokker, pledd og øyepute.

Når liker du best å praktisere yoga?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply