Yoga og helse

Oppdag kraften i mudraer

Mudraer – håndgester – er kanskje et nytt tema for deg innen yoga. Mudraer er en viktig del av yogapraksisen som ofte blir oversett i nybegynnerklasser. Disse håndgestene kan imidlertid ha en dyp innvirkning på vår fysiske, mentale og åndelige helse. Bli med og utforsk verdien av å bruke mudra og få verdifulle tips om hvordan du kan begynne å integrere dem i din egen yogapraksis.

Hva er mudra?

Mudraer, som betyr «segl» eller «symbol» på sanskrit, er i hovedsak håndposisjoner (hasta mudras) som brukes i yoga for å kanalisere energi gjennom kroppen. Hver finger og håndposisjon representerer forskjellige elementer og energier. Ved å kombinere fingre og hender på spesifikke måter er tanken å skape en balanse mellom kropp og sinn, og stimulere forskjellige aspekter av vår velvære.

Tips for nybegynnere

  • Som nybegynner er det best å starte med grunnleggende mudraer. En av de enkleste er Gyan eller Chin Mudra (se under), der du berører spissen av tommelen med spissen av pekefingeren mens de andre fingrene er utstrakt. Denne mudraen øker konsentrasjonen og kunnskapen din. Øv på å holde mudraen i noen minutter hver dag mens du puster rolig og avslappet.
  • Pusten spiller en viktig rolle i yoga og mudra-praksis. Prøv å opprettholde en jevn og dyp pust mens du utfører mudraene. Pusten bidrar til å forsterke energiflyten i kroppen og gir en dypere forbindelse med mudraens virkning.
  • Det finnes et bredt spekter av mudraer som du kan utforske etter hvert som du blir mer komfortabel med grunnleggende mudraer. For eksempel kan Vayu Mudra bidra til å balansere luftelementet i kroppen og redusere fordøyelsesproblemer. Varun Mudra kan hjelpe til med å opprettholde væskebalansen i kroppen din. Utforsk og lær om de ulike mudraene og deres fordeler for å finne de som passer best for deg.
Gyan eller Chin mudra

Flere mudraer

  • Anjali Mudra (Håndflatehilsen): Denne mudraen brukes i begynnelsen og slutten av yogaklasser som et tegn på takknemlighet og hengivenhet. Legg håndflatene sammen foran hjertet, med tomlene inn mot brystbenet.
  • Prana Mudra (Energimudra): Brukes i kombinasjon med asanas (yogastillinger) for å øke energiflyten i kroppen og stimulere vitaliteten. Se egen sak her.
  • Dhyana Mudra (Meditasjonshender): Brukes når du sitter i meditasjon, eller mellom to stllinger, sittende på kne. Hvil venstre hånd i høyre – begge med håndflatene opp, og med tommelspissene lett sammenpresset mot hverandre.
  • Apana Mudra (Fordøyelsesmudra): Denne mudraen kan brukes under stillinger som tøyer og masserer bukområdet, for eksempel Paschimottanasana. Legg lagfinger og ringfingers fingertupper inn mot tommeltuppen, strekk peke- og lillefinger strake.
  • Ganesha Mudra (Hindringsfjernende mudra): Bruk denne mudraen under stillinger som utfordrer deg, for å hjelpe deg med å overvinne hindringer og bygge styrke. Huk fingerkrokene i hverandre foran hjertet, med albuene rett ut. Høyre håndflate vender inn mot kroppen, venstre utover. Tomlene hviler på lillefingrene. Trekk hendene litt fra hverandre uten å slippe. Se hovedbildet til saken, og bildet her:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply