Sunn mat

Mye kjøtt skaper ubalanse i tarmfloraen

Tarmfloraen er vårt førstelinjeforsvar i immunsystemet. Når det er i ubalanse, øker risikoen for sykdom – ikke bare lokalt i tarmen, men i hele kroppen.

I den vestlige verden spiser vi mer (rødt) kjøtt enn anbefalt, og kjøttelskere spiser gjerne svært mye mer enn det som er bra. Vi vet at for mye rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft, og at fett kjøtt øker risikoen for høyt kolesterol og hjertesykdom.

Men nå har forskerne studert hvilke effekt et høyt kjøttinntak har på mikrobene i tarmen. Og funnene er ikke bra.

Tidligere studier har vist at kjøtt kan endre tarmfloraen, og at dette igjen kan føre til utviklingen av ulike metabolske og inflammatoriske lidelser. Man vet ikke eksakt hva slags biokjemiske mekanismer som ligger til grunn for disse effektene.

I en studie fra juni 2020 så en gruppe forskere på hvordan kjøttproteiner i fettfattige dietter påvirker tryptofanmetabolismen hos rotter. Tryptofan er en aminosyre – en byggestein i proteiner, og som kan bli til stoffene skatol og indoler som skilles ut i avføringen.

Kjøttrike dietter (både kylling og svin) økte nivåene av skatol i avføringen og fettvevet til rottene. Mengden av Lactobacillus XIII AD3011 og Desulfovibrio økte også i tarmen, og kjøttdietten bremset et enzym som kan bryte ned disse stoffene.

Hvorfor vil vi bryte ned eller redusere mengden av skatol i tarmen? Fordi stoffet ødelegger for de helsebringende bakteriene og påvirker tarmfloraen i negativ retning.

Dette er altså enda en tungtveiende grunn til å redusere inntaket av – eller kutte helt ut – kjøtt fra kosten.

Kilde:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32432868/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply