Sunne og skjønne oppskrifter

Myntesukker til jordbær

Har du ikke smakt myntesukker, sier du? Da har du noe skikkelig godt og sommerlig til gode!

Første gangen jeg smakte myntesukker, var da jeg jobbet i Bama. Jeg har hatt mange gode og opplevelsesrike reiser rundt om i Norge med fine kolleger, og Svein Erik Sørensen var den som svingte opp med denne lekkerbiskenen en gang vi holdt kurs.

Riktignok lagde han det som topping til ananas, men jeg har siden funnet ut at det passer vel så godt til jordbær, spesielt om bærene er ørelite i det syrlige hjørnet. Og det kan jo hende, nå som det har vært en kald juli måned.

Oppskriften jeg deler, er så «liten» som det er mulig å lage i min blender. Blir det mindre, så blir det ikke hakket og blandet godt nok. Men ikke fortvil – selv om myntesukkeret ikke beholder den friske, grønne fargen det har når det er nylaget, så holder smaken og kvaliteten seg på topp i flere uker. Så uansett hvor godt det måtte smake – du TRENGER ikke spise opp alt på en gang!

Mynte i mytologien

I gresk mytologi får vi historien om hvordan peppermynte fikk sine egenskaper:

Minthe var en elvenymfe i Cocytus (en av de fem elvene i dødsriket, Hades). Da Hades kjørte en tur med sin gylne vogn, kom han over Minthe og var i ferd med å forføre henne da hans kone Persefone tok dem på fersken. Persefone skapte Minthe om til en beskjeden mynteplante som folk ville tråkke på. Mynten skal ha fått sin skarpe, søte lukt da Hades mildnet trolldommen slik at når folk gikk på elskerinnen hans, ville de lukte hennes sødme.

Mynte i moderne medisinsk forskning

I randomiserte kontrollerte studier har peppermynteolje gjentatte ganger vist evnen til å lindre symptomer på irritabel tarm, inkludert fordøyelsesbesvær, dyspepsi og muskelkramper i endetarmen. Disse helbredende egenskapene til peppermynte ser ut til å skyldes evnen til å få glatt muskulatur til å slappe av. Når den glatte muskulaturen rundt tarmen er avslappet, er det mindre risiko for kramper og fordøyelsesbesvær. Mentol som finnes i peppermynte kan være en viktig årsak til denne tarm-lindrende effekten.

Her er oppskriften:

Myntesukker til jordbær

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky
Prep Time: 5 min Cooking Time: 5 min Total Time: 10 min

Et lite dryss over jordbærene er ren magi - spesielt om jordbærene er ørlite i det syrlige hjørnet.

Ingredients

  • 2 dl sukker
  • ½-1 liten potte frisk mynte, bare bladene

Instructions

1

Ha sukker og mynteblader i en blender eller food processor med kniv.

2

Kjør til bladene er hakket godt opp.

3

Oppbevar myntesukkeret på et glass med tett lokk.

Notes

Også nydelig på ananas!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply