Det er mange grunner til at vi får vondt i magen og at tarmene sier stopp. Alle slags følelser kan sette seg i magen og påvirke aktiviteten til alle de tusenvis av nerveendene som styrer fordøyelsen. ”Å ha en god magefølelse
for noe” er ikke bare viktig for sjeleroen, men for fordøyelsen også. På samme måte kan stress påvirke fordøyelsen. Lite mosjon er enn annen og viktig faktor. Men oftest skyldes det at det du har spist ikke gir nok fiber, fyll og trim for tarmen.
Mat med lite fiber
Loff, pasta, ris, pannekaker, vafler, melk, hvitost og fin grøt er eksempler på matvarer som inneholder lite eller minimalt med fiber. Baserer du kosten din på én eller flere av disse matvarene, og samtidig spiser lite frukt og grønnsaker, kan du lett få treg mage.
Luft i magen?
Vond mage kan ofte skyldes for mye luft i tarmene. En hel del matvarer kan stimulere tarmbakteriene til øket produksjon av tarmgass, ofte fordi de inneholder visse karbohydrater som lett gjærer i tarmen. Vi kaller disse for FODMAP. Prøv deg frem for å se hvilke matvarer du reagerer på. Det er enkelt å finne andre matvarer med lite FODMAP som kan erstatte disse i matlagningen:
- Asparges
- Brokkolistilker
- Tørkede/hermetiske bønner
- Eple og eplejuice
- Erter
- Løk
- Mais på boks
- Produkter som inneholder sorbitol
- Avokado
- Moden banan
- Tørket frukt
Disse matvarene gir ofte luft i magen, uavhengig av FODMAP-problematikken:
- Kullsyreholdige drikker
- Tyggegummi
- Kål av alle slag
- Kålrot
Andre gode råd er at du tar deg tid til å sette deg ned når du spiser og har ro rundt måltidet. Husk også å spise sakte og tygge maten med lukket munn, slik at du unngår å svelge luft.
Les mer om FODMAP her!
No Comments