Sunn mat

Ned i vekt med agar?

Agar er et geleringsmiddel som lages av alger. Nå som stadig flere velger vekk gelatin fra kosten, er agar et supert alternativ. Men ikke bare for å lage puddinger. Algestoffet kan muligens hjelpe deg ned i vekt.

I Japan ligger man stadig et hakk foran når det gjelder funksjonell mat. Det er derfra at geleringsmiddelet agar dukket opp som et mulig «mirakelmiddel» for vektnedgang. Så lite som fire til sju gram per dag kan føre til flere kilos vektnedgang i løpet av en måned, viser både studier og erfaringer fra Japan.

Hva er agar?

Agar er et godt innarbeidet geleringsmiddel også her til lands, vi har alle spist det i softis der det er med på å bevare fasongen og mykheten i isen. Middelet utvinnes fra celleveggene til visse typer rødalger eller sjøgress. Hundre gram agar inneholder over åtti gram løselig fiber, en spesiell form for karbohydrater som kan binde vann og svelle. Derfor har stoffet hatt en viktig plass i vegetariske desserter og geleer, som erstatning for gelatin fra bein. I tillegg er agar svært rikt på mineraler og sporstoffer.

Det skal lite agar til for at du føler deg mett. Samtidig viser forskning at det er masse positive helseeffekter å hente fra algeproduktet:

  • Lavere kolesterolnivå – fiber binder kolesterol
  • Langvarig metthet – fiber gjør deg god og mett
  • Balanserer blodsukkeret – fiber bremser svingningene i blodsukkeret
  • Reduserer kroppsvekten – ser ut til å øke forbrenningen
  • Normaliserer blodtrykket – rikt på kalium
  • Bedrer insulinsensitiviteten – cellene svarer bedre på det insulinet kroppen produserer
  • Forebygger forstoppelse – fiber binder vann og gjør avføringen mykere
Bruk i mat og drikke

Om du velger å spise agar en eller to ganger per dag, er opp til deg. Uansett dreier det seg om å spise et gelatinert produkt før du spiser lunsj eller middag, for på den måten å bli fortere mett ved selve måltidet. Ti minutter, og du føler deg mettere allerede. Effekten varer ikke bare til ett måltid, men gjennom dagen. I Japan er de glad i rent kildevann stivnet med agar, såkalt tokoroten. Men du kan godt bruke geleringsmiddelet i andre og mer smakfulle kombinasjoner også. Du kan ha det i alt fra juice til kaffe til suppebuljong – egentlig er det bare fantasien som setter grenser. Du finner det i helsekosten og i større supermarkeder.

Til drikke bruker du 2 dl væske og 1-2 gram agar – ikke mer! Husk også at om du ikke får i deg nok væske sammen med agar så kan det svelle opp og tette seg til i halsen eller i tarmene. Ikke bra!

Referanser:

French, S. J. and Read, N. W. Effect of guar gum on hunger and satiety after meals of differing fat content: relationship with gastric emptying. Am J Clin Nutr 1994;59(1):87-91.

Maeda, H., Yamamoto, R., Hirao, K., and Tochikubo, O. Effects of agar (kanten) diet on obese patients with impaired glucose tolerance and type 2 diabetes. Diabetes Obes.Metab 2005;7(1):40-46.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply