Sunne og skjønne oppskrifter

Nederlandsk eplekake – supersaftig!

Eplekake med kakestykke i bakgrunnen

Ønsker du deg en skikkelig saftig eplekake? Da er denne favoritten noe for deg. Oppskriften er basert på en britisk bakebok jeg kjøpte på salg for 35 kroner på salg på 1990-tallet. Fornorskingen har bare gjort denne kaken enda bedre, syns jeg.

Hemmeligheten bak en skikkelig saftig kake, er å bruke ingrediensene på en slik måte at de holder på fuktigheten, også når kaken er avkjølt og spiseklar – til og med dagen derpå. Jeg forbinder Nederland med supersaftige honningkaker, så da jeg kom over denne oppskriften, tenkte jeg at trikset måtte være honning. Men det er det ikke.

Derimot skal man koke en mos av epler og litt sukker, og denne mosen skal så røres inn i kakedeigen. Høres det komplisert ut? Det er enkelt, og såååååå verdt det!

Eplekake kakestykke foran kake
Holder det med bare ett stykke eplekake? Jeg tror ikke det…
Grønne eller røde epler?

På engelsk kaller de grønne, syrlige epler for «cooking apples». Jeg har lagd oppskriften med både grønne og røde epler, syrlige og søte. Resultatet blir kanskje ørlite friskere med grønne Granny Smith-epler, men nyansen er så liten at det ikke er verdt å streve etter, tenker jeg. Så bruk de eplene du har, gjerne noen som ikke er så vakre på fruktfatet lenger.

Kuber eller revet?

Eplene du skal lage mos av, skal ideelt sett skrelles og utkjernes før bruk. Jeg har det ofte travelt når jeg vil bake noe (drevet av lysten på noe godt 😊), så derfor har jeg funnet ut følgende: Å skrelle, utkjerne og terne eplene gir en mos med litt struktur. Du får noen biter av eple i selve kaken, og det kan jo være deilig. Men mosen tar tid å koke.

Om du heller dropper å skrelle og kjerne ut eplene, bare vasker dem godt og river dem grovt på et rivjern (ikke riv kjernehuset, da!), så blir epleskallbitene så små at de ikke plager deg, og mosen koker fortere. Ut fra et ernæringssynspunkt får du et høyere fiberinnhold, og du får nyttiggjort deg alle antioksidantene og de andre aktive plantestoffene som befinner seg i epleskallet.

Du får riktignok ikke store biter av eple i kaken, men derimot får du en deilig eplesmak tvers gjennom. Så da blir det opp til deg, hva du velger.

Har du lyst på å prøve noe annet med eple? Hva med disse eplerosene !

Og her er oppskriften på nederlandsk eplekake. Enjoy!

Nederlandsk supersaftig eplekake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 8 - 10 stykker
Prep Time: 30 min Cooking Time: 75 min Total Time: ca 2 timer

Eplemosen gjør hele forskjellen i denne kaken. Lag den fra bunnen av, gjerne med epler som er litt "slitne" på fruktfatet.

Ingredients

 • 450 g epler, røde eller grønne
 • 3 ss vann
 • 1 ss sukker
 • 75 g myk plantemargarin eller smør
 • 325 g sukker
 • 1 egg
 • 225 g hvetemel (evt 160 g hvetemel og 60 g Fibramel)
 • 1 ts bakepulver
 • ¼ ts kanel
 • ½ ts muskatnøtt
 • ¼ ts allehånde
 • 1 ts salt
 • 50 g valnøtter, grovhakkede
 • 100 g rosiner, gjerne gylne

Instructions

1

Skrell, kjern ut og tern eplene (eller skyll dem godt og riv dem grovt uten kjernehuset). Ha eplene i en gryte med vannet og 1 ss sukker. Kok opp og la småkoke på lav varme til du har en mos, avkjøl.

2

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en 22 cm rund springform med bakepapir.

3

Ha margarin og sukker i en bolle og miks med visp/miksmaster til det er kremet og luftig. Rør inn egget, pisk godt. Tilsett mel, krydder og salt sammen med valnøtter og rosiner. Til slutt rører du inn eplemosen.

4

Ha røren i formen og stek nederst i ovnen i 75 minutter. Etter en time, begynn å sjekke med en kakepinne om kaken er ferdig. Stikk inn i midten av kaken, om pinnen kommer ren ut, er kaken ferdig.

5

Avkjøl i formen på rist, før du åpner formen.

Notes

Tåler du ikke valnøtter, kan du bruke pekannøtter, mandler eller hampfrø i kaken. Frøene trengs ikke hakkes!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply