Sunn mat

Negative kalorier – finnes det?

stangselleri i potte i vinduskarmen

Tenk om du kunne spise negative kalorier som nullet ut en usunn helg, en diger familiemiddag eller den ekstra porsjonen med kake til kaffen. Noe du faktisk blir mett av, men som ikke teller i kaloriregnskapet. Negative kalorier – finnes det?

Hva er en kalori?

Både den energien som er lagret i matvarer og mengden energi som kroppen bruker, kan måles og tallfestes. Energien i mat måles i kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). Fett gir oss mest kalorier per gram, så kommer alkohol, deretter protein og karbohydrat , og til sist fiber. Vann, mineraler og vitaminer gir oss ikke kalorier, men energi i form av overskudd og velvære.

Hva er da mat med negative kalorier?

Mat med negative kalorier skulle i teorien være mat som det koster mer energi å fordøye enn det som den tilfører. Altså – at kroppen skulle bruke så mye tid og krefter på å spalte, suge opp og fordele næringsstoffene fra matvaren at det mer enn utlignet kaloriene i selve matvaren. Bak denne ideen ligger det vitenskapelige begrepet matens termiske effekt, som betegner hvor mye det koster kroppen å fordøye ulike matvarer. Men dessverre – det finnes ikke mat med negative kalorier. Unntaket er isvann.

Isvann – den eneste «ekte» negativ kalori-matvaren

Drikker du skikkelig kaldt isvann, vil kroppen måtte bruke en liten mengde kalorier for å varme opp vannet til kroppstemperatur. Siden vannet i seg selv er uten kalorier, er da resultatet netto negative kalorier. Men ikke mange – et stort glass isvann betyr ca. 10 kcal forbrukt. Det monner lite i ditt daglige energiinntak på 2000-2500 kcal!

Mat og drikke med få kalorier

OK, så viste det seg at mat med negative kalorier var en myte. Men viktigere enn dette, er mat som har få kalorier, men som metter godt og som tilfører kroppen nyttige vitaminer, mineraler, kostfiber og antioksidanter.

Frukt og bær: Blåbær, appelsiner, klementiner, grapefrukt, vannmelon, cantaloupmelon, epler, ferskener, druer, aprikoser, moreller og plommer.

Grønnsaker: Salat, ruccula, stangselleri, reddiker, agurk, blomkål, beter, neper, gulrøtter, grønne bønner, artisjokker og spinat.

Proteinkilder: Tunfisk, torsk, flyndre, ørret, reker, muslinger (alle tilberedt uten smør, saus eller panering), eggehvite.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply