Sunn mat

Nootropisk hjernestyrke med shatavari

Forskere verden over leter etter en nootropisk medisn som kan hjelpe mot nevrodegenerative sykdommer som Alzheimer. Shatavari, en indisk plantemedisin, inneholder stoffer som ny forskning viser at kan hjelpe ved denne typen hjernesykdom.

Shatavari, eller asparagus racemosus, er en indisk variant av asparges som har vært brukt i ayurvedisk medisin i lange tider.

Nå har forskere funnet et saponin – et såpeliknende stoff – i denne urten som kan vise seg å være bra for personer med Alzheimer. Stoffet heter sarsasapogenin og ble først isolert i 1914 fra planten sarsaparillarot. Siden er det også funnet i agave, vanlig asparges og flere former for sarsaparilla.

Alzheimer er blant annet kjennetegnet ved at signalene mellom hjernecellene forstyrres.

Indiske forskere fant at et vandig ekstrakt fra shatavari faktisk hadde de nootropiske (hjernestimulerende) egenskapene som gamle indiske tekster har sagt.

De testet på vev og celler, ikke på mennesker eller dyr.

Sarsasapogenin viste seg å beskytte hjernecellene og hindret ødeleggende enzymer i å bryte ned fettlaget rundt nervetrådene.

Dette er spennende nytt! Og det kan også være bra ved diabetes type 2, fordi sarsasapogenin også kan normalisere blodsukkernivåene.

Dette betyr nootropisk:

Stoffene som kalles nootropiske, er midler, kosttilskudd og andre stoffer som kan forbedre vår kognitive funksjon, spesielt utøvende funksjoner, minne, kreativitet eller motivasjon, hos friske individer. Selv om mange stoffer påstås å forbedre kognisjonen, er forskningen på et tidlig stadium per 2020, og effekten av de fleste av disse midlene er ikke helt kjent.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply