Sunn mat

Grønn januar – nyttårsforsett!

Dropp tanken om en hvit januar i slankingens tegn – du vet, en periode uten sukker, salt, alkohol etc. Sats heller på en grønn januar hvor du nyter å spise mer, istedenfor mindre. Spis mer grønt, bær og frukt! Det gir deg grønn energi til å være utendørs, der januar skal være hvit.

Mange av oss sitter igjen med en kilo eller så ekstra etter noen deilige uker med jule- og nyttårsfeiring, god mat, godt drikke og kanskje ekstra mye sofakos. Og så setter januar inn, nyttårsforsettene er kanskje allerede sprukket, og den dårlige samvittigheten for den ekstra kiloen klemmer til for fullt. Men istedenfor å straffe deg selv ved å kutte ut masse fra kosten, kan du gå stikk motsatt vei, og med bedre resultat: Spis mer!

Ja, du leste riktig. Spiser du mer grønnsaker, frukt, bær og poteter, så kommer du til å merke det på vekten så vel som overskuddsfølelsen. Frukt og grønt er kalorifattig, fiberrikt og mettende (så det blir mindre plass til småspising og store porsjoner annen mat), samtidig som du får masse vitaminer, mineraler og antioksidanter som gir deg velvære og energi i vintermørket. Her får du noen enkle tips til å øke inntaket. For du vet vel at vi nordmenn bare spiser halvparten av den mengden frukt og grønnsaker vi burde?

Grønt tips nr 1 – Varm deg på grønnsakssuppe

En deilig grønnsakssuppe fyller deg ikke bare med varme på en kald vinterdag, den utgjør også et mettende måltid som ikke er fullt av kalorier. Lag en enkel suppe av vann og buljongterning. Se hva du har av grønnsaker – kutt for eksempel opp gulrot, sellerirot, poteter, stangselleri, paprika og brokkoli i munnstore biter og ha i buljongen. Kok lett til grønnsakene er møre, og vips: Suppen er klar!

Klikk her for oppskrift på fyldig grønnsakssuppe!

Grønt tips nr 2 – Superrask salat til lunsj

Lunsjen blir lettere og mer mettende om du har med deg en hjemmelaget salat. Ikke tid om morgenen, sier du? Det løser du enkelt ved å lage ekstra mye salat til middag dagen før! Ta av en lunsjporsjon før du har på dresssingen på middagssalaten, sett lunsjboksen i kjøleskapet og ta med på jobb dagen etter. Tilsett for eksempel kyllingskinke, kokt egg, peppermakrell eller reker for en komplett salatlunsj.

Klikk her for oppskrift på en deilig salat!

Grønt tips nr 3 – Bruk avokado som smør på brødskiven

Et alt for magert kosthold kan virke mot sin hensikt, dersom du ønsker å gjøre noe med ”julekiloen”. Vi trenger fett for å forbrenne vårt eget fett! Men vi trenger riktig fett. Bruker du en kvart spisemoden avokado som ”smør” på brødskiven, får du passe med sunt fett, du får E-vitamin og ikke minst – et herlig og saftig underlag for parmaskinke, roastbiff, kalkunskinke eller hva annet du måtte begjære.

Klikk her for tips om hvordan du skreller en avokado!

Grønt tips nr 4 – Nyt en deilig dessert

Du blir ikke sunnere av å kutte ut desserten – ja, om det dreier seg om frukt- og bærdesserter, da! De fleste av oss liker å avrunde middagen med noe søtt. Gjør vi det ikke, er det lett å få dårlig samvittighet når vi tar en sjokoladebit eller tre en time senere. Lag en enkel, deilig og søt dessert som du kan lange innpå av med verdens beste samvittighet! Det blir for eksempel ikke enklere enn å dyppe friske jordbær i lett vaniljekesam. Hakket mer avansert er det om du deler opp et eple, en pære, en appelsin og en banan i spiseklare biter, og blander med en neve steinfrie druer. Et dryss knuste valnøtter og en skvett appelsinjuice, og desserten er klar – til fire personer!

Klikk her for oppskrift på en barnevennlig (og voksenvennlig!) dessert!

Grønt tips nr 5 – Bakte poteter og grønnsaker til middag

Det er utrolig hvor lettvint det er å lage en deilig, ovnsbakt blanding av grønnsaker og poteter selv om klokken er fem og barna er sultne og du så vidt har kommet inn av døren. Slå på stekeovnen på 230 °C før du kler av deg og pakker ut av handleposene. Mens ovnen varmer seg, finner du langpannen og oljer den lett. Ha oppi uskrelte, små poteter (cherie, amandine etc) og skrelte, men hele gulrøtter, pastinakk og noen kålrotskiver.

Ringle over mer olje og litt salt og pepper, og inn i ovnen med det. Mens du tilbereder kjøttet eller fisken du skal ha, kutter du en brokkoli i passe biter og hiver inn blant de andre grønnsakene når det har gått ca ti minutter. Du kan evt tilsette en desiliter vann om du syns det trengs. Etter ca 30 minutter er grønnsakene klare. Del de myke grønnsakene i passe biter, dryss over en neve ferske urter og maten er klar!

Klikk her for mer mat med rotgrønnsaker!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply