Bøker

Jeg elsker å skrive bøker! Det er utrolig givende å samle, sortere og strukturere komplisert ernæringskunnskap og omforme det til  noe som er nyttig, inspirerende og til glede for leseren. Det har etterhvert blitt en hel rekke bøker. Ta en titt på backlisten min, da vel!

De nyeste bøkene finner du i nettbutikken, her.

 


Mat og helseboka 8-10 – Gunn Helene Arsky, Cathrine Borchsenius, Cathrine Fulland, Ranveig Hammeren

Mat og helse-boka 8-10 er nytt læreverk i mat og helse for ungdomstrinnet.
Mat og helse-boka er skrevet etter læreplanen i faget mat og helse og følger gjeldende kostråd. Bak Mat og helse-boka 8-10 står det sterke fagfolk, og forfatterteamet er satt sammen av to ernæringsfysiologer og to lærere.

Boken tar for seg de ulike matvaregruppene, mat fra fremmede kulturer, mattradisjoner i Norge, samfunnsaktuelle spørsmål som bærekraft, entreprenørskap og holdninger til mat, og den er fullspekket med spennende oppskrifter.

På Cappelen Damms nettside kan du bla i boka og kjøpe både den, lærerveiledning med mer!

ISBN 9788202482800 Cappelen Damm Undervisning 2017. Ny utgave 2021 – se nettbutikken min.


Maten-barna-elsker-aa-hate-og-hvordan-du-kan-snu-det_productimage

Maten barna elsker å hate – Gunn Helene Arsky

Her er boken som kan omvende kresne barn og gjøre måltidene til positive og helsebringende stunder! Mange foreldre er bekymret for at barna deres spiser for lite eller for ensidig. Barna får dårlige vaner, og de voksne får dårlig samvittighet.

I denne boken knyttes praktiske råd og tips opp mot moderne forskning på barn og smakspreferanser, matvalg og matvaner. Stikkord er matglede, nysgjerrighet, sunnhet og inspirasjon.

Boken tar for seg en rekke matvaregrupper og stiller spørsmål som: Hvorfor elsker barna å hate nettopp denne matvaren? Og hvorfor bør vi likevel få dem til å spise den? Forfatteren presenterer tips til løsninger, og hver matvaregruppe følges av fristende oppskrifter.

Forfatteren har samlet ti gode råd for å lykkes, samt et knippe herlige barnesitater. Gyldendal 2012.  UTSOLGT!


kosthåndboken

Kosthåndboken – Helsedirektoratet

Her har jeg skrevet kapittelet om kosthold og fremmede kulturer. Boken er gratis på nett og kan bestilles her!

Kosthåndboken er et hjelpemiddel for å sikre god kvalitet i ernæringsarbeidet i hele helse- og omsorgstjenesten.​​​​

God kvalitet handler om forsvarlighet og at ernæringstiltak er tilpasset den enkeltes behov. Kosthåndboken vil blant annet styrke ernæringskompetansen i helse- og omsorgstjenesten og være et verktøy for å implementere relevante nasjonale faglige retningslinjer.

Den dekker helse og omsorgstjenesten, både institusjoner, hjemmebaserte tjenester og andre offentlige helsetjenester. Tydeliggjør betydningen av å dokumentere og følge opp ernæringsstatus som en del av behandlingsansvaret. Beskriver kostholdshensyn i ulike livsfaser, religiøse og kulturelle kostholdshensyn, samt ernæringsbehandling ved ulike diagnoser og sykdomstilstander.

Utgitt: 01.10.2012 IS-nummer: IS-1972 (ny versjon 2016)


Liv og helse

Liv og helse – helsefremmende arbeid – Gunn Helene Arsky med flere

Helsefremmende arbeid er et tydelig og oversiktlig læreverk med et enkelt og godt språk og rikt illustrasjonsmateriale om kroppens oppbygning og funksjoner.Fagstoffet er delt inn i kapitler etter kompetansemål, supplert med gode figurer og bilder for å gjøre stoffet lettere tilgjengelig for elevene. Boken gir rom for differensiering. Enkle repetisjonsoppgaver er lagt inn etter hvert delkapittel. På slutten av hvert kapittel er det rikelig med arbeidsoppgaver til teoristoffet, og nytt i denne utgaven er digitale arbeidsoppgaver til alle kapitler.

Læreverket består av:
Alt-i-ett-bok med oppgaver på flere nivåer
Gratis fagnettsted med elev- og lærerressurs og stoff om prosjekt til fordypning (PTF)

ISBN: 9788202432355 Cappelen Damm 2014. Boken kan kjøpes her!

Ny utgave – se nettbutikken min.

 


spisDegUng_proveNY2.indd

Spis deg ung – Gunn Helene Arsky

Alt du trenger for å komme i gang!

Ønsker du å føle deg ung og holde deg frisk og sprek lenger? Små endringer i kostholdet er det som skal til. Det er enklere enn du tror! Spis lettlaget supermat laget av råvarer stappfulle av anti-aldringsstoffer. Du fornyer cellene dine, senker kolesterolet, beholder en spenstig hud og holder deg slank.

Det er aldri for sent å spise sunt. Unn deg selv gleden av å spise god mat som kroppen din trenger!

70 lekre, lettlagde retter Topp 5-tilberedning av alle råvarer Kom i gang-program med mat og enkel mosjon for et yngre og bedre liv. Cappelen Damm 2010. UTSOLGT.

 


kostskolen

Kostskolen – 555 spørsmål og svar om mat, helse og trening – Gunn Helene Arsky

I denne boken får du svar på hva maten du spiser inneholder, hvordan de ulike matvarene virker på kroppen, hva som er lurt å spise og og hvorfor. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky svarer på spørsmål om mat og helse, overvekt og slanking. Et omfattende oppslagsverk om hvordan du spiser sunt, forebygger vanlige livsstilssykdommer og bevarer en god helse.

Cappelen Damm 2008. UTSOLGT.

 

 

 


litt lettere

Litt lettere – Gunn Helene Arsky, Maria Thommessen, Jill Jahrmann

Opptatt av sunt kosthold, god helse og å unngå overvekt? Er du glad i røre på deg og ønsker å komme i enda bedre form?

For at du skal gå ned i vekt må du spise mindre enn det kroppen forbrenner – eller omvendt – du må bruke mer enn det du spiser. Kombinasjonen sunt matinntak og nok bevegelse er sikreste vei til vektreduksjon. I denne boken, forfattet av Norges fremste innen ernæring og fysisk aktivitet, får du skreddersydde opplegg til slankekuren det går an å leve med. Gjennom en 12 ukers plan presenteres dagsmenyer og treningsprogrammer, som i kombinasjon hjelper deg til å gå ned i vekt og bli der!

Cappelen Damm 2005. UTSOLGT!

 

 


spis deg friskSpis deg frisk – Gunn Helene Arsky, Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, Maria Thommessen

Dette er en bok for alle som ønsker å bli bevisst maten man spiser for kroppens og helsens beste – samtidig som du ivaretar gleden og nytelsen som ligger i virkelig god mat! Ved å lese denne boka kan du lære mer om:
– hvordan kosten kan virke positivt inn på helsen
– hvordan riktig mat kan være viktig medisin ved ulike plager og tilstander
– hvordan du ved hjelp av kosten kan lindre små og store plager som kan oppstå fra tid til annen
Spis deg frisk er delt inn i to hoveddeler.
Del 1 viser deg hvordan du kan spise deg friskere – bokstavelig talt – når sykdom, plager og ubehag allerede har oppstått. Her vil du finne tips og råd for nærmere 40 ulike plager og lidelser fra A til Å.
Del 2 viser deg hvordan ulike matvarer kan virke positivt på helsen din i det daglige, og hvordan du ved enkle håndgrep kan forebygge din risiko for å utvikle kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer.

Cappelen Damm 2006. UTSOLGT!


Takk for mat

Takk for mat! – Maria Hjort Thommessen, Gunn Helene Arsky, Cathrine Borchsenius

Takk for mat! er det nye læreverket i Mat og helse for ungdomsskolen. Boka er full av smakfulle oppskrifter, og inspirerer elevene til å skape noe nytt sammen.

Tre dyktige ernæringsfysiologer med undervisningsbakgrunn har laget en spennende, fargerik og ikke minst inspirerende bok som presenterer temaer som næringsstoffer, tradisjonell mat og mat fra andre land, økologisk mat, livsstilssykdommer, forbrukernes makt, skjult reklame – og mye mer. Boka er krydret med spennende oppgaver, eksperimenter og ikke minst oppskrifter på fristende og sunn mat, mat som er godt kjent for mange ungdommer i dag.

Cappelen Damm 2006. UTSOLGT.

 


Takk for mat lærerveiledning

Takk for mat! Lærerveiledning – Maria Hjort Thommessen, Gunn Helene Arsky, Cathrine Borchsenius

Vi skrev også en lærerveiledning med utfyllend teori og flere oppgaver til Takk for mat!.

Cappelen Damm 2006. UTSOLGT.

 

 

 

 


 

barn og diabetes

Barn & Diabetes – de beste hverdagstipsene – Gunn Helene Arsky

En bok for familier og andre berørte til barn med diabetes. Forfatteren forteller i denne boken familiens historie og deler på det ”kruttet” de selv føler de måtte finne opp da datteren fikk stilt diagnosen fem år gammel. Arsky forklarer pedagogisk hva som skjer med kroppen til en diabetiker, hvorfor den trenger medisiner og mot hva. Arsky, som er ernæringsfysiolog, er spesielt opptatt av at man kan tilpasse insulinmengden etter maten, og presenterer en liten ernæringslære hvor man bl.a. får vite hvorfor gulost og brunost krever to forskjellige doser insulin.

Bakerst i boken en samling av de beste oppskriftene og gode tips til: middag. desserter og festmat, varme og kalde drikker, lørdagsgodt, mat ved lavt blodsukker, på reise, fest og høytid.

Cappelen Damm 2006. Boken er UTSOLGT!

 


rikka

Rikka og næringsstoffene – Gunn Helene Arsky

Dette er boka for deg som er interessert i barns kosthold, enten det er som forelder, besteforelder, lærer eller helsearbeider. Boka kan leses sammen med barna som en vanlig billedbok. Barn trenger et allsidig kosthold for å vokse, men det er ikke alltid like lett for foreldre og andre voksne å motivere barn til for eksempel å spise fisk. Barn utvikler tidlig sterke meninger om hva de liker og hva de ikke liker. Når barn lufter meningene sine ved bordet, møter vi voksne dem med påstander som ”Du må spise for å bli stor og sterk”, ”Spis grønnsakene dine, det er godt for deg”. Dette er selvsagt riktig, men hva er det i maten som virker slik? Og hvordan skal vi forklare det for barna?

I denne boka møter vi Rikka, en nysgjerrig jente som sammen med bestevennen Trond starter en Hva er det i maten-klubb, nettopp for å bli kjent med næringsstoffene. På barns vis spør de seg fram, og de får forklaringer som synliggjør hvorfor de ulike næringsstoffene er viktige. Hvert næringsstoff presenteres i en liten hverdagshistorie. Rikka og Trond stiller spørsmål som inviterer til et dykk ned i ernæringslæren. I hvert kapittel er det også en rute hvor næringsstoffet presenteres mer inngående.

Cappelen Damm 2002. Boken er UTSOLGT.


helgefri slanking
Helgefri slanking – Gunn Helene Arsky

Boken presenterer en slankekur som legger opp til å slanke seg fem dager i uken og skeie ut i helgene og likevel gå ned i vekt.

Forfatteren tar for seg typiske ”fristelsessituasjoner” som bryllup, weekendtur med venninner, ost- og vinkvelder, ut på byen, julemiddag, eller rett og slett en deilig helg hjemme med god mat og drikke foran peisen. Hva kan du spise ellers i uken for likevel å tape vekt totalt, og ikke minst; hvilke aktiviteter passer til de aktuelle situasjonene og kan tas med i regnestykket?

Spennende og sikker vinkling på slanking for dem som skeier ut innimellom. Solid norsk forfatter, ernæringsfysiolog. Opplegg som garantert funker. Pedagogisk lagt opp, illustrert, innbydende layout.

Cappelen Damm 2005. UTSOLGT.

 

 


liten ernæringslære

Liten ernæringslære – Gunn Helene Arsky

Boka forteller hvilke oppgaver de forskjellige næringsstoffene har i kroppen, i hvilke matvarer vi finner næringsstoffene, og hvordan stoffene omsettes i kroppen. Boka gir også ei kort innføring i ulike kostrelaterte sykdommer. Har ordliste.

NKS-forlaget 2002. UTSOLGT!