Yoga og helse

Opptatt av blodsukkeret? Prøv yoga!

Mange av oss er i grenseland når det kommer til nivået på blodsukkeret. Stress, usunt kosthold og noen kilo for mye kan bety et mindre gunstig blodsukker. Det kan bli til prediabetes (metabolsk syndrom) eller type 2 diabetes over tid, så det er greit å følge med.

Hva er blodsukker?

Blodsukker kalles også glukose (druesukker), og er den foretrukne energikilden i kroppen vår. Alle celler kan nyttiggjøre seg energi i form av glukose, og noen celler kan bare benytte glukose. Blodsukker dannes av karbohydrater i kosten (sukker og stivelse), eller det kan slippes ut fra leveren når det er lenge siden vi har spist.

Blodsukkeret holdes vanligvis innenfor 4 og 7 mmol/L (millimol per liter) på dagtid, men kan bli høyere etter et karbohydratrikt måltid, og faller gjerne litt etter en lang natts faste.

Hvorfor bør blodsukkeret være stabilt?

Blodsukkernivået ditt sier noe om hvordan kroppen din fungerer, og hvordan den forbruker og lagrer energi. Et svingende blodsukker som ofte går høyere eller lavere enn de ideelle 4–7 mmol/L, påfører kroppen en slags slitasje. Spesielt er det de høye toppene som kan være uheldig på sikt.

Dette henger sammen med insulinproduksjonen. Jo høyere blodsukkeret stiger, jo mer insulin må kroppen produsere. Og selv om vi har stor kapasitet for insulinproduksjon, kan en bukspyttkjertel som stadig provoseres til øket produksjon, bli sliten.

I tillegg kan cellene i musklene og fettvevet bli mindre følsomme for insulin, spesielt om du er lite fysisk aktiv eller overvektig. Til sammen betyr dette at risikoen øker for å bli insulinresistent. Og i kjølvannet av insulinresistens følger type 2 diabetes.

Hvor kommer yoga inn i bildet?

En gruppe indiske forskere har funnet at yoga påvirker fastende plasmaglukose (FPG), postprandial plasmaglukose og hemoglobin A1C (HbA1C) og også på livskvalitet (QoL) i positiv retning.

De studerte 100 personer med prediabetes som fikk gjøre en spesifikk yoga. Personene var sine egne kontroller (crossover-studie).

De målte fastende blodsukker, blodsukker etter måltid og langtidsblodsukker (HbA1C) før start av studiet, og så etter 3 og 6 måneder på programmet.

Yoga viste seg å være effektiv for å kontrollere blodsukkernivåene hos personer med prediabetes. Dette gikk ut over at noen av personene gikk ned i vekt som følge av treningen.

Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor resultatene var så gode – mer studier må til.

Trenger du hjelp til å kontrollere blodsukkeret ditt naturlig – med mat og yoga heller enn medisiner? Ta kontakt med meg  i dag, jeg hjelper deg så gjerne!

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og yogalærer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply