Sunn mat

Plantebasert mat for fremtiden

svartrot skorsonerrot i bunke rotgrønnsaker utendørs

I en verden hvor stadig flere ser dagens lys – og trenger mat – må vi kanskje se etter nye og andre typer mat enn de vanlige vi kjenner. Nå har WWF og Unilever-eide Knorr gått sammen om å lage en oversikt over de mest næringsrike plantebaserte matvarene vi bør spise mer av.

Så lenge vi husker hvem som står bak listen, er det likevel en interessant lesning. For eksperten har gått grundig til verks. Selve listen er sammensatt av dr Adam Drewnowski ved senter for offentlig ernæring ved universitetet i Washington. Oppdraget var å finne 50 plantebaserte matvarer som vi blir sunnere av å spise, og som er bra for jorden.

Hver matvare på listen er nøye utvalgt på bakgrunn av flere kriterier: ernæringsmessig verdi, relativ miljøpåvirkning, smak, akseptanse (hvor greit vi syns det er å spise den maten) og potensiell tilgjengelighet og tilgang.

Noe kjent, mye ukjent plantemat

På listen dukker det opp kjente råvarer som grønnkål, valnøtter og spelt. Flere typer bønner og linser er også med. Men du finner også merkverdigheter som sjelden er å se på norske bord: bambara-jordnøtter, skorsonerrot, fonio, fingerhirse og nopaleskaktus. Og flere typer alger.

Det som også er karakteristisk for listen, er at frukt er utelatt. Drewnowski mener det er for mye sukker i frukt.

(Her må jeg bare skyte inn at for folk flest, så er ikke de naturlige sukkerartene i frukt det store kostholdsproblemet. Absolutt ikke! For folk flest kommer mesteparten av sukkerinntaket fra helt andre kilder: godteri, sjokolade, brus, saft, kaker og desserter. Jeg foreslår at vi begynner å gjøre noe i den enden, heller enn å kutte ut frukt…)

Det finnes 20 000 kaetlagte spiselige planter i verden. Vi mennesker har valgt å holde oss til ca. 120 stykker, sånn jevnt over. Svært få av oss spiser mye av andre enn disse sortene.

Med andre ord: For å fø på flere, og for å øke diversiteten i naturen igjen, så trenger flere av oss å bli mer nysgjerrige på å spise sjeldnere plantemat. For min del gleder jeg meg til å se hva fremtiden har å by på av fortidens mat!

Les mer om en av Norges mindre spiste planter her, brennesle!

Og her finner du en smakfull oppskrift på løvetannsuppe – nam!

brennesle og løvetann på fjel innendørs
To av Norges spiselige ressurser

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply