Sunn mat

Plyndringstimen

Lilla smoothie med blåbær grønnkål og spiselige blomster fioler

Plyndringstimen byr på utfordringer for oss foreldre. ”I hildringstimen er det godt å seile. En kaffekjeft og stomp med sirup på,” synger Erik Bye. Men i Plyndringstimen – tiden fra da barna kommer hjem fra skolen og til foreldrene kommer fra jobb – er det gjerne ikke kaffe og brød med sirup som frister barna. Det går i sjokomelk, kjeks, iskrem – alt de kan få fatt i. Hva kan vi voksne gjøre for at plyndringen skal bli litt sunnere?

Behovet for mat

De fleste barn spiser lunsj på skolen i 11-11.30-tiden, og om de ikke går på SFO, er det gjerne ingen flere organiserte måltider før middag. Men de aller fleste barn trenger noe å spise ca tre timer etter lunsj, gjerne et enkelt mellommåltid som de kan fikse selv. Det gir barnet mer energi til å hive seg over leksene eller dra på dans eller trening. Uten mat og drikke, duger helten ikke – og med feil mat, kan det faktisk gå riktig ille!

Klart for tokt!

Alt som du kan gjøre klar på forhånd, er en fordel. Selvsagt er det ikke meningen at du skal stå og kokkelere lenge hver morgen, men her er noen tips som kan gjøre det uimotståelig for ungene å spise litt sunenre i plyndringstimen:

  • Friske bær i kjøleskapet, og et beger vaniljekesam. Fritt frem å spise – og smaker som iskrem!
  • Melon og appelsin kuttet i båter, klare i kjøleskapet i en pose. Sett frem en skål blandede nøtter og rosiner som kan spises samtidig.
  • Ha smoothie klar i kjøleskapet. Hjemmelaget eller ferdigkjøpt – begge deler er fristende og sunt.
  • For litt større barn: Lag ferdig en grov, tykk pannekakerøre av havremel, sammalt hvete og litt vanlig hvetemel, masse egg, lite fett og uten sukker. Rør inn friske blåbær. La barna steke pletter når de kommer hjem – deilig med brunost eller kesam på.
  • Kyllingspidd: sukkererter, kyllingkjøttboller og biter av paprika, ost og ananas tredd på et spidd eller to er super småmat som er fiks ferdig rett ut av kjøleskapet.
  • Suppe- eller middagsrester kan legges opp på tallerken på forhånd, med plast over, klart til å varmes i mikroen og serveres med rester av salat eller grønnsaker fra dagen før.
  • Grønnsaker med dipp kan friste mange, spesielt fordi det som allerede står klart, er nærliggende å ”angripe”. Kutt opp en passe porsjon av for eksempel gulrot, nepe, agurk, paprika – ca like mye som barnets neve til sammen. Lag dipp av noen spiseskjeer yoghurt, kesam eller rømme smaksatt med sitronsaft og litt hvitløk, revet ingefær, paprikapulver eller ferdig dippulver. Sett grønnsakstengene rett ned i dippen, dekk med plast og ha i kjøleskapet.

Med slike sikringstiltak kan du gå mang en plyndringstime trygt i møte!

Her kan du finne en fin smoothieoppskrift!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply