Kvinnehelse/ Sunn mat

PMS av lavkarbo

Så lenge vi kvinner har menstruert, har vi slitt med PMS i større eller mindre grad. Heldigvis er ikke botemiddelet lenger å spise skinnet av en padde fanget på fullmånekvelden. Ei heller å fjerne livmoren (som ble foreslått tidlig på 1900-tallet).

Hvorfor PMS?

Vi vet at endringene i de kvinnelige hormonene gjennom menstruasjonssyklusen er knyttet til PMS, men ikke hvordan dette henger sammen. Ikke alle kvinner med like endringer i østrogen- og progesteronnivåene har PMS. Hjernen er selvfølgelig involvert, og her kommer det interessante:

Nevrotransmitteren serotonin kontrollerer humør, energinivåer, konsentrasjon og appetitt. Den ser ut til å bli mindre aktiv på det tidspunktet premenstruelt symptomer oppstår. Og studier utført ved MIT i USA viser at det å drikke en karbohydratbasert drikk som økte serotoninnivåene, reduserte en rekke PMS-symptomer som sinne, depresjon, forvirring, uoppmerksomhet og søtsug.

Sjokolade?

Ut fra det man fant i studiene, ga det plutselig mening at kvinner dras mot sjokolade og karbohydratrik «trøstemat» før menstruasjonen. Å spise karbohydrater er en naturlig form for selvmedisinering. Økningen i serotoninnivået fjerner ikke alle plagene, men gjør dem levelige. For kvinnen som sliter med sine premenstruelle humørsvingninger, tretthet og midlertidige hukommelsestap, er det viktigere å kontrollere disse symptomene fremfor å spise mat med bedre næringsinnhold.

Sukker og andre karbohydrater minsker, heller enn å forverre, PMS. Likevel synes denne informasjonen å ha unnsluppet PMS-ekspertene på nettet. «Unngå sukker» er vanligvis den første anbefalingen til kvinner som ønsker kontroll over sin PMS.

Trenger ikke være sjokolade!

Heldigvis har stivelsesrik mat den samme positive effekten på serotonin og PMS som sukker. Pasta, poteter, ris, brød, frokostblandinger, og andre kornbaserte matvarer vil bedre humøret ved å øke serotoninnivåene. Og obs – det dreier seg om rene karbohydrater for best effekt. Uten fett (for å øke farten på fordøyelsen), og uten mye protein (som vil hindre serotonin i å dannes i hjernen).

Steinalder, lavkarbo, Atkins? Menn og kvinner er ulike

Stadig flere av oss lokkes til å bruke lavkarbodietter for å gå ned i vekt. Men hjernen trenger karbohydrater for å lage serotonin. Det er også en kjønnsforskjell ute og går. Menn har høyere nivåer av serotonin i hjernen, og vil dermed ikke bli så påvirket når produksjonen synker ved en lavkarbodiett. Kvinner vil derimot lettere merke effekten på humøret, søvnen, tretthet og søtsug. Når dette kommer på toppen av den naturlige nedgangen i serotoninaktivitet under PMS, er det ikke rart at det kommer et stort humørskifte hos kvinnen.

Kilde: Judith J. Wurtman, Ph.D., medforfatter av The Serotonin Power Diet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply