Sunn mat

Potetmel – resistent stivelse for tarmenes skyld

Visste du at potetmel inneholder mye resistent stivelse? Det visste ikke jeg heller, inntil nylig.

Vanlig stivelse er lange kjeder av sukkerenheter (monosakkarider) som er kjedet fast til hverandre med såkalte kjemiske bindinger. Tenk et langt perlekjede. Fordøyelsesenzymene våre møter stivelsen vi spiser, i tynntarmen. Her jobber de som «sakser» som klipper opp bindingene og lar oss nyttiggjøre oss energien fra stivelsen – som når du spiser en skive brød eller en tallerken pasta. Men obs – Enzymene virker bare i enden av kjeden, ikke midt inni. Og det er her det blir spennende.

Hva er resistent stivelse?

Resistent stivelse er nemlig uangripelig i det ytterste leddet i kjeden. Med andre ord – selv om bestanddelene i kjeden er sukkerenheter, så får ikke enzymene klippet av ytterleddet, og den resistente stivelsen fortsetter videre gjennom tynntarmen og ned i tykktarmen. Du får i deg mindre karbohydrater på denne måten, noe som også er bra for blodsukkeret. Det betyr også mindre sirkulerende fett i blodet like etter et måltid.

Resistent stivelse og tarmhelse

Bakteriene i tykk- og endetarmen kan nyttiggjøre seg den resistente stivelsen og omdanne den til butyrat og propionat, to kortkjedete fettsyrer som ser ut til å beskytte mot betennelser i tarmslimhinnen og mot kreft i tykk- og endetarmen.

Potetmel – rikt på resistent stivelse

Vanlig potetmel som du får kjøpt i butikken, ser hvitt og fiberfattig ut. Og det stemmer – det er fattig på fiber, innholdet er null. Likevel fungerer potetmelet som et fiber i kroppen, nettopp på grunn av den resistente stivelsen. Potetmel inneholder ca. 84 % stivelse. Ikke alt av dette er resistent stivelse, og matvaretabellen oppgir ikke dette. Derfor spurte jeg Hoff poteter om dette. Deres analyser viser ca. 65 % innhold av resistent stivelse, men de vil gjøre enda nøyere analyser før de går ut med tall.

Andre kilder

Grønne bananer er rike på resistent stivelse. Jo mer de modner, og jo gulere de blir, desto mer sukker er det i bananen, og mindre av den resistente stivelsen.

Kokte, stivelsesholdige matvarer som poteter og pasta er rike på stivelse. Men idet de kjøles ned til under 25 grader, så omdannes ca. 10 % av stivelsen til resistent stivelse. Så dersom du er glad i poteter og pasta, men ønsker å kontrollere blodsukkeret eller følge en lavglykemisk diett, bør du vente til maten er avkjølt til 25 grader eller kaldere. Og spise grønne bananer.

Er du opptatt av din egen tarmhelse? Jeg kan hjelpe deg med det meste – send meg en uforpliktende epost her og nå, så kan vi se på hva vi kan få til sammen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply