Sunne og skjønne oppskrifter

Potetterte med sommerlig mynte

mynte urt til potetterte

Om sommeren smaker det deilig med potetterte, og denne varianten er vidunderlig! Jeg er glad for å dele en spennende og annerledes rett med deg. Vel bekomme!

Det går en grønn trend gjennom landet, og om sommeren er det kanskje enda lettere å friste med noe grønt og lett. Har du prøvd denne? Terte med mynte og poteter!

Potet som grønnsak

Poteten kan sees på som en viktig grønnsak i Norge, selv om den «regnes med» blant de stivelsesgivende ingrediensene på tallerkenen. På grunn av det høye karbohydratinnholdet og gode lagringsegenskaper har poteten blitt brukt som en basismatvare. Stivelse gir energi til kroppen og sørger for at musklenes energilager fylles opp.

Til tross for at innholdet av jern og vitamin C ikke er veldig høyt, er poteten en viktig kilde til disse stoffene fordi vi spiser den ofte. Koker du poteten med skallet på, bevares store deler av vitamin C-innholdet. Antioksidanten vitamin C fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler.

Varm sommer? Fyll på med kalium

Kalium i poteten er med på å holde væske- og saltbalansen i kroppen normal. Når du svetter mye, taper du noe kalium, derfor kan det være lurt å spise kaliumrik mat etter en lang og intens treningsøkt eller på en varm sommerdag. Kalium er også gunstig for personer med høyt blodtrykk.

La grønnsakene spille hovedrollen på tallerkenen en dag i uken! Nyt en klassisk potetterte med mynte.

Potetterte med mynte

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4 porsjoner

En frisk og annerledes ovnsrett som passer flott på sommeren.

Ingredients

 • Terteskall:
 • 225 g sammalt hvete, fin
 • ½ ts salt
 • 100 g myk plantemargarin
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss kaldt vann
 • Potet- og myntefyll:
 • 450 g poteter, for eksempel Pimpernell
 • 1 middels kålrot, revet
 • 2 ½ dl naturell kesam
 • 1 ½ dl matfløte
 • Salt og pepper etter smak
 • En neve mynte, grovhakket

Instructions

1

Skallet: Bland mel og salt og smuldre inn margarinen. Kna inn sitronsaft og vann til du har en fast deig. Legg den i plastfolie i kjøleskapet i en time. Kjevle ut eller klem deigen inn i en paiform/springform på 23 cm i diameter, ca. 2 cm oppover kantene. Stek skallet midt i ovnen på 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl terteskallet i formen. Lag fyllet mens skallet avkjøles, la ovnen stå på.

2

Fyllet: Kok potetene i 15 minutter, hell av kokevannet og la potetene dampe seg tørre på platen. Kutt potetene i tynne skiver. Bland kålrot med kesam, fløte, salt, pepper og mynte. Legg potetskivene i paiskallet og dekk med kålrotfyllet. Stek paien i ovnen i ca. 20 minutter eller til den er gyllen.

Notes

Server gjerne en grønn salat ved siden av!

Hvorfor Grønn mandag?

En middag full av smak, farge og næring frister de fleste! Når den i tillegg er vegetarisk – helt uten fisk og kjøtt – så blir den ekstra sunn i tillegg. La mandagene bli grønne i den forstand at du spiser vegetarmat til middag. Godt for kroppen, rimelig og lettvint! Og du – det er helt ok om du ender opp med Grønn torsdag i stedet. Eller mandag hele uka. Uansett dag smaker de vegetariske middagsoppskriftene her på bloggen kjempegodt.  Og de metter, for det er ikke grønt tilbehør det er snakk om.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply