Yoga og helse

Prana mudra – hva er det?

Kvinne mediterer innendørs

Meningen med et mudra er å legge til rette for energiflyt i kroppen mens du mediterer, ifølge yogisk tankegang. Et mudra er gjerne en posisjon man gjør med hånden eller hendene sine, under meditasjon. Prana er den vitale livskraften i alle levende ting.

Av alle mudraene som fins, sies Prana mudra å være en av de viktigste mudraene på grunn av sin evne til å aktivere sovende energi i kroppen din. Det er et hånd-mudra, en posisjon du plasserer hånden din i. Et mudra er gjerne gjort med hendene, men det kan også være en posisjon man plasserer hele kroppen i.

Prana mudra, blant de kraftigste som fins
Slik gjør du

Legg tuppen av lillefinger og ringfinger inn mot tuppen av tommelfingeren og trykk lett, mens du strekker peke- og langfinger fra deg. Du skal gjøre prana mudra samtidig på begge hender. Hvis du gjør prana mudra mens du sitter i meditasjonsstilling, kan du la håndleddene hvile på knær eller lår, ha håndflatene vendt oppover og nokså strake hånd- og albueledd.

Prana mudra vil bidra til å vekke og live opp din personlige prana, og sette deg mer i harmoni med prana rundt deg. Du får aktivert de mest inaktive delene av kroppen, ifølge yogatradisjonen.

Filosofien bak prana mudra

Ayurveda er den medisinske søsterfilosofien til yoga, og her ser man for seg at kroppen består av fem elementer: luft, ild, rom, jord og vann. Så lenge disse elementene er i balanse, kan vi nyte et sunt og sykdomsfritt liv.

Hver fingertupp representerer en av elementene. Ringfinger er jord, lillefinger er vann og tommel er ild.

Fingrene våre er som elektriske ledninger. Når vi gjør prana mudra og legger flere fingertupper sammen, øker vi den elektriske spenningen i kroppen, tenker man seg. Livsenergien begynner å strømme gjennom denne kretsen og vil balansere alle de fem elementene.

Prana mudra sies i ayurvedaen å aktivere rot-chakraet vårt og øke kapha dosha, som igjen beroliger pitta dosha – to av de tre konstitusjonene kroppen vår er sammensatt av.

Vil du prøve selv? I denne videoen viser jeg deg hvordan du kan gjøre Prana mudra.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply