Sunn mat

Prebiotika – 5 matvarer som holder tarmen i sjakk

Det er stor sjanse for at du har hørt om probiotika – de sunne melkesyrebakteriene som lever i gjæret mat. Men visste du at probiotika faktisk trenger sin egen mat? Dette kaller vi prebiotika.

Tenk på  tarmen din som en hage av mikroflora (i navnet ligger jo noe blomstrende!), og se på prebiotika som den nødvendige gjødselen.

Hva er prebiotika?

Kort fortalt er prebiotika en form for fiber som vi ikke kan benytte oss av selv, men som er mat for de helsebringende tarmbakteriene. Maten sørger for en sunn og blomstrende tarmflora, og i andre omgang god fordøyelse og motstand mot infeksjoner. Det kan også bety et bedre næringsopptak og et godt humør!

Topp 5 prebiotiske matvarer

Det finnes selvsagt tilskudd du kan ta, som inneholder prebiotisk fiber. Men selv er jeg stor tilhenger av ekte mat, og jo mer prebiotisk fiber du spiser fra mat, desto mer vitaminer, mineraler og antioksidanter vil du også få i kosten. Vinn, vinn – og så smaker det jo så mye bedre enn piller og pulver!

1. Bananer

Bananer er ikke bare en god kilde til kalium eller rask energi, de er bra for tarmene også. Bananer er rike på en type fiber som kalles FOS, fruktooligosakkarier – en type karbohydrater som ikke kroppen kan fordøye. Men det kan tarmbakteriene! FOS fremmer veksten av de gode tarmbakteriene og fremmer sunn fordøyelse i kroppen. Sugen på banan? Sjekk denne oppskriften på proteinrike bananvafler!

2. Jordskokk

Denne rotknollen er lys i kjøttet og har et rosa, spiselig skall på utsiden. Den er rik på inulin, en type prebiotisk fiber som smaker søtt. (Ikke til å forveksle med insulin, et hormon!). Inulin fremmer ikke bare de helsebringende tarmbakteriene, det kan også øke kroppens opptak av mineraler og stimulere immunforsvaret.

3. Purre, hvitløk og løk

Hele løkfamilen er bra for tarmbakteriene. Purre er, som bananen, rik på FOS. Den er mykest i den hvite delen, men hele purren kan spises. Hvitløken og vanlig løk inneholder også mye inulin – det er derfor de blir søte i smaken når du varmebehandler dem. Bruk mye løk i kosten, det vil tarmbakteriene takke deg for. Og løk av alle slag hemmer kreftutvikling også. Finn ut hvorfor rødløk holder deg ung!

4. Helkorn

Hele korn som havregryn, hel hvete og perlebygg en supre kilder til en annen type prebiotika. Disse kornslagene er kjent for å redusere risikoen for hjertesykdommer og metabolske sykdommer som fedme og diabetes type 2, delvis på grunn av den høye konsentrasjonen av prebiotiske betaglukaner i bygg og havre. Du finner også betaglukaner i gjær, sopp og tang. Betaglukanene gir ikke bare helsefordeler i tarmen, de inneholder også mye magnesium og jern. Les mer om betaglukaner her.

5. Asparges

Nok en flott og smakfull kilde til naturlig prebiotika. Asparges inneholder mye av både inulin og FOS, og begge disse stoffene kan bidra til å fremme veksten av sunne tarmbakterier. Asparges er også rik på antioksidanter, som vitamin C og E. Les mer om de romantiske sidene av asparges her.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mette | Hagebloggen Furulunden
  14. januar 2020 at 10:10

  Takk for fin informasjon. Er det noe jeg vil ha mye av så er det prebiotika – og gjerne i naturlig form.

  • Reply
   bakingyogi
   14. januar 2020 at 12:23

   Tusen takk, Mette! Ja, det smaker best i naturlig form – og så får man så mye andre ‘godsaker’ med på kjøpet 🙂

  Leave a Reply