Sunne og skjønne oppskrifter

Proteinrikt nøttebrød uten egg

Nøttebrød er et godt alternativ når man ønsker å bytte ut det fine (eller grove!) hvetebaserte brødet innimellom. Spesielt for meg som også er på jakt etter mettende, proteinrik mat av det vegetariske slaget. For da er det lettere å holde vekten – og holde fordøyelsen i sving!

De fleste proteinrike brødene er enten bakt med proteinpulver, noe jeg ikke trives med, høyprosessert som de er. Eller de er bakt med egg for å lime dem sammen. Egg er det jo noen som er allergiske for, mens andre ikke vil spise fordi de er veganere.

Hvordan kan man så bake et deilig brød, uten mel, egg og proteinpulver – og få det til å dufte deilig, og henge sammen?

Nøtter og frø

Jeg har funnet frem til en oppskrift på proteinrikt nøttebrød som jeg varmt kan anbefale. Jeg har tilpasset den etter en som jeg fant på nettet, slik at den passer for matvarene som finnes i norske matbutikker.

Hovedingrediensene er nøtter og frø. Begge deler er fulle av sunt fett og proteiner. Proteiner metter godt, så du trenger ikke spise mye av dette brødet for å bli mett.

Nøtter og frø er også rike på fiber. Men de er ikke de eneste ingrediensene som gir fiber i brødet: Havregrynene (gjerne glutenfrie) som jeg bruker, inneholder betaglukaner. Denne typen fiber er vannløselig og ekstra bra for hjertet. Den andre fiberrike ingrediensen er fiberhusk. Dette er malte loppefrøskall. Fiberhusk har en enorm vannbindingskapasitet og kan dermed fungere som «lim» i en brøddeig uten gluten. Derfor finner du ofte denne ingrediensen i glutenfrie brød, for å herme etter glutenets bakeegenskaper.

Nå er det ikke mye som minner om en luftig skive surdeigsbrød i dette brødet her! Fiberhusken limer sammen nøtter, frø og havregryn slik at det går an å skjære skiver av det.

Chiafrø

Fiberhusken får litt drahjelp av chiafrø, når det gjelder å binde brøddeigen sammen. De kan svelle og ta opp inntil 11 ganger sin egen vekt i vann. Dette gjør at brødet også blir saftig og godt.

Trenger du hjelp til en bedre fordøyelse, mer energi i hverdagen, og kanskje også å gå ned noen kilo? Jeg kan hjelpe deg! Send meg en mail her!

Og her er oppskriften!

Proteinrikt nøttebrød uten egg

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,20 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 stk
Prep Time: 2 timer Cooking Time: 1 time Total Time: 3 timer

Et sunt, mettende brød som du kan variere av hjertens lyst!

Ingredients

 • 3,5-4 dl vann
 • 1 ss sirup
 • 3 ss smeltet kokosolje eller myk plantemargarin
 • 2,5 dl solsikkefrø
 • 100 g linfrø
 • 1 ¼ dl hasselnøtter, svært grovhakket (la det være igjen noen hele nøtter)
 • 150 g havregryn, gjerne glutenfrie
 • 2 ss chiafrø
 • 3 ss fiberhusk
 • 1 ts salt

Instructions

1

Bland sammen 3,5 dl vann, sirup og fett i en liten bolle.

2

Bland resten av ingrediensene i en stor bolle.

3

Hell det våte i det tørre, og rør godt til du har en tykk deig og alt er blitt bløtt. Juster konsistensen på deigen med den siste halve desiliteren med vann – deigen skal være mulig å røre i.

4

Ha deigen over i en oljet, bakepapirkledt brødform på 1,5 liter. Jevn ut overflaten med en våt skje. Sett brødet på kjøkkenbenken og la det hvile under et klede i minst 2 timer, gjerne 12.

5

Forvarm stekeovnen til 175 °C. Stek brødet midt i ovnen i 20 minutter. Ta brødet ut av formen og stek det videre på rist uten form i 30-40 minutter, eller til det høres hult ut når du dunker på det.

6

Avkjøl helt før du skjærer i det. Oppbevar brødet i en lufttett boks.

Notes

Tips: Bytt ut solsikkefrø med gresskarkjerner og hasselnøtter med mandler for et helt annet brød! Sirupen kan byttes med honning, dersom ikke brødet må være vegansk. Tips: Jeg skjærer opp skiver og legger i fryseren med matpapir mellom. Skivene er nydelige å riste!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Vigdis
  14. april 2022 at 22:03

  Bakte nøttebrød i dag. Endielg fant jeg et godt brød uten både egg og gluten😊.

  • Reply
   bakingyogi
   17. april 2022 at 14:39

   Dette ble jeg glad for å høre! Kos deg med brødet!

  Leave a Reply