Sunn mat

Psykobiotika – bakteriefloraen og mental helse

Har du hørt om psykobiotika? Det merkelige begrepet er avledet av det mer kjente probiotika og har altså med hvordan tarmhelsen påvirker vår mentale helse.

Probiotika er levende mikroorganismer som, når vi spiser dem i tilstrekkelige mengder, kan gi mange helsefordeler. Dette gjelder både lokalt i tarmen, men også på alt fra eksem til lungesykdom. Men nå viser ny forskning at de helsemessige fordelene av probiotika strekker seg utover det fysiske: Funn viser en sammenheng mellom tarmdysbiose (en ubalanse i de organismene som utgjør tarmbakteriefloraen) og psykiske lidelser som angst og depresjon.

Det relativt nye begrepet psykobiotika viser altså til probiotika som kan virke oppløftende på humøret.

Hva er psykobiotika?

Begrepet psykobiotika viser ikke til en bestemt type probiotiske bakterier. Snarere brukes det av eksperter når probiotika blir studert eller brukt til å forbedre mental helse. Siden dette er et nytt forskningsområde, er psykobiotika ennå ikke godt forstått, inkludert hvilke spesifikke bakteriestammer som er ekstra gunstige for mental helse.

Forskjellige probiotiske stammer utfører forskjellige oppgaver når det gjelder å ta vare på helsen og hjelpe ved spesifikk sykdom.

Probiotiske matvarer som forbrukes for å forbedre mental helse, betraktes også som psykobiotika. Vitenskapelig forskning finner dokumentasjon for at når vi spiser probiotiske matvarer, så gir det mindre angst og depresjon. Fordi disse matvarene er fulle av andre gunstige næringsstoffer, er det vanskelig å isolere spesifikke bakteriestammer og identifisere deres effekter på kroppen. For eksempel er antioksidanter og fiber bra for vår psykiske helse. Disse stoffene finnes ofte i probiotiske matvarer.

Hvorfor virker psykobiotika?

I løpet av det siste tiåret har forskere begynt å kalle alle nervecellene i tarmen for den «andre hjernen». Hovednerven som forbinder hjernen og tarmen heter vagusnerven. Denne tiende hjernenerven er hovednerven i det parasympatiske nervesystemet. Dette nervesystemet har vi ikke bevisst kontroll over. Det spiller en nøkkelrolle i humørregulering, hjertefrekvens, fordøyelse og immunitet.

Selv om psykobiotika påvirker psyken gjennom en rekke mekanismer, mener forskerne at tarm-hjerne-fordelene først og fremst skyldes at de påvirker hypothalamus-hypofyse-binyrene (HPA) -aksen. I tillegg virker det immunstyrkende og betennelsesdempende.

Og det lykkestoffet du vet, serotonin? Det er faktisk ikke hjernen, men tarmen, som produserer mer enn 90 % av vår totale produksjon. Også andre nevrotransmittorer som dopamin (belønningsstoffet) og GABA (avslappende og angstdempende) lages i tarmen. Derfra sendes de rundt i kroppen og opp i hjernen.

Mengden av slike stoffer som produseres, har vist seg å være avhengig av hva slags, og hvor mange, bakterier som er i tarmen. Derfor kan man oppleve å bli mindre engstelig og stresset når man spiser kimchi eller drikker kombucha, mat med naturlig mye psykobiotika.

Potensielle fordeler med psykobiotika

Forskerne er enige om at probiotiske matvarer virker bedre enn probiotiske tilskudd. Det er funnet:

 • Reduksjon i symptomer på depresjon
 • Mindre psykiske problemer hos personer med irritabel tarm, Krohns og ulcerøs kolitt
 • Forbedret fordøyelse
 • Redusert risiko for kognitiv sykdom som Alzheimers
 • Redusert risiko for hjertesykdom
 • Bedre immunhelse
Måter å få mer psykobiotika i livet ditt

Hvis du vil spise mat med psykobiotisk effekt, bør du spise mer fermentert mat.  Bruk yoghurt i smoothien eller til musli, bruk tempeh som et protein i middagsrettene, smak til maten med miso og bruk kimchi eller sauerkraut som siderett. Gresk??? Her er en liten forklaring:

 • Kombucha – fermentert te med naturlig kullsyre
 • Vannkefir – fermentert drikk med mye kullsyre og sødme
 • Yoghurt og kefir – syrnede melkeprodukter med levende bakteriekulturer
 • Tempeh – fermentert soyaprodukt av hele soyabønnen
 • Miso – asiatisk, fermentert suppebase
 • Natto – fermenterte soyabønner med mye K2-vitaminer i tillegg
 • Kimchi – koreansk fermentert kål med chili og ingefær
 • Sauerkraut – melkesyregjæret, ikke den norske, eddiksyltede
 • Fermenterte grønnsaker – lag selv, bruk myse eller kombucha som bakteriekilde
Potensielle risikoer og bivirkninger av psykobiotika

Psykobiotika har mange mulige fordeler og minimal risiko for negative bivirkninger. Pass likevel opp, slik at du ikke spiser noe du er allergisk for. Og bruk nesen og synet: hvis gjæringsprosessen ikke ble utført korrekt, kan det bli oppvekst av mindre heldige bakterier.

Les mer her:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767237/

Trenger du hjelp til å legge om kosten for helsens skyld? Jeg kan hjelpe deg – ta kontakt i dag!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply