Yoga og helse

Pust – må vi lære det på nytt?

I yinyoga bruker vi pusten bevisst for å støtte opp om det ultimate målet i yoga – som ikke er spagaten, men å stilne sinnets fluktuasjoner (chitta vritti nirodha). For visste du at pusten din kan påvirke hjerterytmen og nervesystemet?

Nylig kom boken Breathe: The 4-week plan to manage stress, anxiety and panic naturally, av Mary Birch ut i Storbritannia. Birch er tidligere sykepleier, og i boken beskriver hun hvordan det hun kaller å kronisk overpuste påvirker helsen negativt. Kronisk overpusting er at du puster for raskt, for dypt eller begge deler.

I Storbritannia kan du også gå på rene pusteklasser – breathwork. Her søker man å endre den måten du puster på, for å endre den måten du føler deg – enten du trenger hjelp til å avspenne og slappe av, eller om du trenger mer energi. I Norge kan du gå på yoga.

Pusteøvelser kan være så mangt, alt fra enkle avslapningsteknikker til varianter der du ser syner – holotropisk pust. I yoga kalles pusteøvelsene pranayama, og det finnes et stort antall variasjoner å prøve seg på.

Naturlig pust

Småbarn puster ned i magen – du ser magen utvide seg ved hvert innpust. Vi voksne puster ofte høyt oppe i brystet – hos oss er det skuldrene som heves når vi puster, og vi har lite bevegelse i magen. Mye skyldes stramme belter og klær, ønsket om å se slank ut og ikke minst – stramme tidsplaner. Vi er stresset.

Når vi inhalerer, sender vi nytt oksygen til alle cellene i kroppen. Når vi ekshalerer, renser vi ut karbondioksid som avfallsprodukt av forbrenningen vår. Hjernen kontrollerer nøye nivået av de to gassene i blodet vårt. Åndedrettet har også en påvirkning på pulsen.

Når du puster inn, stimulerer du det sympatiske nervesystemet (flykt og frykt) – det øker spenningene, og pulsen øker. Når du puster ut, stimulerer du det parasympatiske nervesystemet og vagusnerven (hvile og fordøyelse) – det gjør deg avslappet, og pulsen synker. Dette kalles åndedrettets sinusarytmi.

Pust deg rolig

I yinyoga jobber vi med å forlenge utpusten, slik at du får en økt stimulering av vagusnerven, og en dypere avslapning. Her er en enkel pusteøvelse du kan gjøre:

Sitt godt, med rett rygg og sitteknutene godt rotet ned i underlaget. Lukk øynene, la hendene hvile i fanget.

Følg pusten din – noter deg hvordan den er, nå, før du har endret på noe. Er den rask eller sakt? Grunn eller dyp? Jevn eller rykkete? Ikke kritiser eller døm deg selv, bare legg merke til hva som er i deg, akkurat nå.

Så går du over til en kontrollert, myk pust, nesten lydløs.

Pust rolig inn gjennom nesen – tell til tre på innpustet.

Hold pusten inne mens du teller til en.

Slipp pusten rolig ut gjennom nesen – tell til fem på utpustet.

Hold pusten ute mens du teller til en.

Gjenta denne sekvensen i tre til fem minutter. Om du kommer godt inn i rytmen og ønsker å forlenge pusten ytterligere, kan du øke tellingen til fire på innpust og seks på utpust, og telle til to i pausene.

Del gjerne denne saken med venner som trenger litt ro i hodet og lavere skuldre!

Og er du mer nysgjerrig på yoga og pust, kan du lese denne artikkelen.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Cecilie
  29. desember 2020 at 17:47

  Her er pusteråd

  • Reply
   bakingyogi
   29. desember 2020 at 19:20

   Håper du likte det 🙂

 • Reply
  Anita kråkvik
  6. juni 2021 at 18:14

  Hei jeg er lungesyk og sliter med noe depresjoner og angst er blitt nysgjerrig på yoga fint om du tar kontakt med meg vennlig hilsen Anita kråkvik tlf 91 62 82 90

  • Reply
   bakingyogi
   7. juni 2021 at 10:01

   Takk for henvendelsen! Jeg har sendt melding 🙂

  Leave a Reply