Sunn mat

Rarere slankekur har jeg ikke hørt om

Illustrasjon av en t'overvektig mann med koffert til knes i vann i en sump

Opp gjennom tidene har vitenskapen presentert oss for en slankekur etter en annen, godt fundert i samtidens forskning. Men denne merkeligheten av en kur for overvekt som jeg presenterer her, tar kaka.

I 1727 kom det ut en pamflett kalt A Discourse concerning the causes and effects of Corpulency, etc. De likte lange boktitler i den tiden – det er ikke det underlige her. Og at forfatteren, legen Thomas Short fra Sheffield, anslo at overvektsandelen i befolkningen hadde nådd en ny topp, er heller ikke det merkelige. Med hans egne ord:

I believe no age did ever afford more instances of corpulency than our own.

Det er mulig at han ville blitt bekymret av vår tids forekomst av fedme og overvekt. Men den gode Thomas Short visste råd.

Har du vurdert luftfuktigheten der du bor?

I følge doktor Short, var årsaken til fedme og overvekt (vel å merke blant de som IKKE henfalt til intemperance (mangel på måtehold) og indolence (latskap)) at våt og fuktig luft tettet igjen porene i huden. Dette gjorde at kroppen beholdt væske, som så blandet seg med blodet og førte til overvekt. Dermed kom han med det som må være tidenes merkeligste forslag til behandling av overvekt: Å flytte. Man skulle flytte vekk fra lavlandet der det var myrlendt og fuktig, vekk fra innsjøer og stillestående vann, vekk fra byer og vekk fra metallsmelteverk.

Begrunnelsen for denne merkelige slankekuren var som følger: Fuktig luft, tåke og damp pustes ut og opp fra jorden (!), slik som i Nederland, Lincolnshire, Essex og Cambridgeshire. Denne konstante utåndingen av fuktig luft fra jorden gjør at kroppen ikke kan sekrere og utskille det den trenger å kvitte seg med. Short mente det dannet seg slim i arteriene og i kjertlenes hulrom, noe som til syvende og sist skulle føre til at ulike deler av fettvevet (eller oljevevet, som han kaller det), blir presset sammen mot hverandre. Og med dette øker kroppens fettmengde, sier han.

Byluft vs landluft

Thomas Short mente at med denne begrunnelsen, kunne man også forstå hvorfor folk i byene var mer overvektige enn de som bodde på den sunne landsbygda (unna myrer). Byluften mangler «spjoingen» til den friske landsbygdluften og det hoper seg opp nede i lungene. På udyrket mark, der det er godt med trær og grønne planter, vil disse suge opp det som måtte være av oljete partikler fra luften, og skille det ut gjennom bladene sine. Dette gjør folk overvektige. Så det å kutte ned trærne og dyrke jorden – og slippe solen til – vil gjøre underverker for vekten.

Ikke helt uriktig observerer legen Thomas Short at også ulike årstider har ulik påvirkning på kroppsvekten. Vinteren, med sin fuktige luft, gjør oss tyngre. Når man i tillegg ligger lenge i sengen og er lite fysisk aktiv, kommer kiloene krypende på, bemerker Short.

Men han ser også at fett på kroppen er nyttig. Blant en liste på ni gode sider ved fettet, som at det innkapsler salter og gjør dem mindre skarpe, eller at det holder kroppen fra å stivne når det er kaldt, sier han også dette:

It beautyfies the body, by hiding the gaping interstices of the muscles, which would make the body appear less agreable and beautiful.

Grønnsaker

Han avrunder pamfletten med flere gode råd for å gå ned i vekt, i tillegg til å flytte. Trening og arbeid er nyttig, spesielt ridning. Maten bør være næringsfattig (dette var før kaloriene var oppfunnet, så vi skjønner hva han mener). Grønnsaker er aller best, siden de inneholder lite næring (les kalorier), men samtidig er vanskelig for magen å fordøye (altså metter godt).

Fremtiden?

Det jeg tenker, etter å ha lest denne fascinerende pamfletten, er følgende:
Hvordan vil fremtidens ernæringsfysiologer se på det vi i dag presenterer som vitenskapelig dokumenterte slankekurer? Jeg bare spør.

Kilde: A Discourse concerning the causes and effects of Corpulency, etc
Av Thomas SHORT (M.D., of Sheffield.)

Den fantastiske illustrasjonen til denne saken har jeg fått av Serena Veslemøy Frati, som driver Kaffekatten Studio. Her er litt om henne:

Hi, I am Serena Veslemøy, a graphic designer with a passion for illustration and cooking. I was born and raised in Italy where I learned how to use two of the most useful tools: the wooden spoon and the pencil. Since then I have been cooking and writing and drawing uninterruptedly.

Nowadays I work from Ensjø, Oslo, in an office I share with the awesome guys at BASTA. I work with graphic design (identity/logodesign, packaging, layout, marketing material, posters, and much more) and illustration (editorial, for children, food-related, and more). Come by and say hello and have a damn good cup of coffee with me.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply