Alt er bedre når du lager det selv, inklusive Ritz-kjeks. Disse sprø kjeksene er så nært opptil originalen som du kommer, men uten tilsetningsstoffene og billige ingredienser. Og det kjenner du på munnfølelsen, smaken og gleden til de som spiser dine Ritz-kjeks!
Ritz er jo ikke akkurat grove, magre kjeks. Nei, disse lekkerbisknene inneholder hvitt mel, smør og salt. Og til og med litt sukker for å runde av smaken. Men når du lager dem selv, fra bunnen av, sluker du ikke en hel masse av gangen. Du har slitt for dem (ikke så innmari hardt, da, men mer enn å kjøpe en rød boks på tilbud i butikken) – og da spiser du dem med ærefrykt. Og da spiller det ingen rolle om de ikke er grove eller magre. Det er plass til alt i et sunt kosthold – så lenge det er med måte!
Jeg er i utgangspunktet veldig glad i å lage bedre, hjemmelagde versjoner av saker du får kjøpt i butikken. Du husker kanskje Bounty-sjokoladen min? Disse kjeksene er av samme type – en forbedret kopi av originalen. Nam!
Her ser du hvor tynn deigen er, hvor tett jeg stikker ut kjeksene og hvordan jeg lager hull med gaffel:
Ritz-kjeks eller salte kjeks
Kjeks bakt med kjærlighet er sprø i munnen og smelter på tungen!
Ingredients
- Kjeks:
- 250 g hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 1 ss sukker
- 0,5 ts salt
- 6 ss kaldt smør
- 2 ss rapsolje
- 1 2/3 dl vann
- Topping:
- 1 ts salt
- 3 ss smeltet smør
Instructions
Forvarm ovnen til 200 grader.
Ha mel, bakepulver, sukker, og salt i en food prosessor med kniv. Kjør pulsvis for å blande.
Tilsett kaldt smør, litt av gangen, og kjør pulsvis.
Tilsett rapsolje, puls videre.
Tilsett vann, litt om gangen. Kjør pulsvis etter hver tilsetning. Deigen skal begynne å danne en ball. Ikke kjør mer, slutt! En overarbeidet deig gir seige kjeks.
Kjevle deigen ut så tynt som du kan, ca 2-3 mm. Strø godt med mel under, så kjeksene lett løsner.
Bruk pepperkakeformer til å stikke ut kjeks. Lag dem Ritz-formet eller en form som du liker. Mine ble hjerteformede!
Bruk gaffel og stikk hull i kjeksene - det forhindrer at de hever seg for mye. Og det er pent!
Legg kjeksene på stekebrett dekket med bakepapir. Stek dem i 10 minutter eller til kjeksene så vidt begynner å få farge.
Mens kjeksene steker, smelter du smøret til toppingen og rører inn saltet (du kan evt bruke mindre, om du ikke liker salte kjekse...).
Med en gang kjeksene er ute av ovnen, pensler du dem med det salte smøret.
Avkjøl kjeksene på rist før du spiser!
Notes
Jeg stikker ut kjeks så tett jeg bare kan, se bildet. Og så klemmer jeg raskt sammen resten av deigen og kjevler og stikker ut på nytt. Men hver gang du gjør dette, blir deigen seigere, så prøv å lage så stor flate som mulig fra første runde av. Du kan også kjevle ut bare litt deig av gangen og la resten forbli urørt så lange. Opp til deg 🙂
4 Comments
Stine
8. desember 2021 at 09:22Hvor lenge holder kjeksene seg? Tenkte å gi de i julegaver i år.
bakingyogi
8. desember 2021 at 09:27Hei! Jeg syns de holder seg fint en ukes tid. Går det lenger tid, smaker de ok, men kanskje ikke fullt så «fresht». Dette er fordi de ikke er tilsatt stoffer som forhindrer harskning, slik de butikkjøpte er.
Lykke til med super julegave! Hilsen Gunn Helene
Anonym
20. mai 2024 at 18:06Kan jeg droppe sukker? Blir de bra selvom?
bakingyogi
21. mai 2024 at 08:27Hei, den bittelille mengden sukker er med på å gi kjeksene den klassiske runde smaken. Jeg ville ikke droppet det (for smakens skyld), men du kan evt ha i sukrin i stedet. Ca lik smak som sukker, men uten kaloriene. God bakelyst! Hilsen Gunn Helene