Sunne og skjønne oppskrifter

Suppe på røde linser

Har du en boks røde linser i skapet? Jeg syns suppe er så godt! Det er noe med hvordan varmen fra suppen sprer seg i kroppen. Og suppe kokt på røde linser er intet unntak.

I dag deler jeg en god, gammel oppskrift med deg, en som har vært med meg i mange år. Rød linsesuppe med kokosmelk og varmende krydder er nydelig til både lunsj og middag. Og det du ikke spiser opp med en gang, kan du med fordel fryse og ha til senere.

Linser er generelt rike på protein, kostfiber og jern. Proteinet er viktig for alle kroppens muskler, for signalstoffer, for enzymer, for hår og negler… med andre ord svært viktig for oss. Fiber er både bra fot å holde farten oppe i fordøyelsessystemet, men det er også med på å holde kolesterolnivået i sjakk. Jern er et sporstoff mange kvinner får for lite av, og som vi absolutt bør spise mer av.

I tillegg er linser en kilde til B-vitaminet folat som er nødvendig for forbrenningen vår, men som også spiller en stor rolle i hjertehelse og for å beskytte fostre mot nevralrørsdefekt.

Men jeg syns det er spesielt spennende med alle de aktive plantestoffene i linser, særlig isoflavoner. Disse er nyttige for kvinner i overgangsalderen, når østrogenproduksjonen er på hell.

Totalt sett er derfor røde linser bra i overgangsalderen, og bra for alle som ønsker å gjøre noe med kolesterol og hjertehelse.

Og det supre er: Linser tar kort tid å tilberede! Som i denne suppen.

Men fordi smaken er nøytral, kan du lett bruke linser mange steder, ikke bare i suppe. Prøv dem i stuing, gryter, linsekaker og som en siderett i stedet for ris. Du kan også spire dem.

Suppe på røde linser

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4

Denne retten inneholder både ingefær og kajenne, krydder som varmer og øker forbrenningen i kroppen. Røde linser er rike på proteiner og kostfiber og går godt sammen med ris som du kan servere ved siden.

Ingredients

  • 2 ss rapsolje
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • En tommelstor bit frisk ingefær, skrelt og revet
  • ¼ ts kajenne eller chilipulver
  • ¼ ts allehånde, malt
  • ¼ ts spisskummen, malt
  • ¼ ts koriander, malt
  • 1 gul løk, i skiver
  • 2 pastinakker, skrelt og revet
  • 1 liten boks røde linser, hermetiske
  • 12 dl grønnsaksbuljong, ferdig tilberedt
  • 3 dl kokosmelk
  • 2 ss limejuice
  • Salt og pepper
  • Nykokt basmatiris til servering
  • Frisk basilikum til pynt – kan sløyfes

Instructions

1

Varm oljen i en gryte og fres hvitløk og ingefær på lav varme et minutts tid.

2

Tilsett kajenne, allehånde, spisskummen og koriander og la det frese videre i 1 minutt.

3

Ha i pastinakk, linser og buljong og kok opp, la det småkoke i ca 5 minutter.

4

Ha i kokosmelk, smak til med limejuice, salt og pepper og la suppen bli gjennomvarm.

5

Server gjerne med nykokt basmatiris ved siden, og et dryss korianderblader.

Notes

Skrell ingefæren med kanten av en teskje, det tar vekk det tynne skallet uten at du går glipp av noe av selve ingefæren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply