Sunn mat

Rødkål, ikke bare til jul

Jeg tror rødkål er noe av det vakreste naturen har frembragt, i alle fall på grønnsakssiden. Og nå er den på sitt aller beste.

Når du snitter gjennom en rødkål, er det som om en juvel kommer til syne. Intrikate buktninger av hvite, lilla og rosa snittflater. Kålen er sprø, søt og utrolig vakker å se på.

Men den er sunn også – så derfor spiser jeg masse rødkål nå i vintertiden. Rødkålen inneholder sulforafan, et svovelholdig stoff som kan øke produksjonen av kroppens egne antioksidanter og stimulere avgiftningssystemene våre. Dette gjør sulforafan ved å øke produksjonen av glutation peroksidase, et av leverens viktigste utrensingsenzymer.

Rødkålen inneholder mye mer fytokjemikalier enn grønn og hvit kål, for eksempel antioksidanten antocyanin. Antocyaniner som vi også finner i blåbær, ser ut til å kunne beskytte hjernecellene våre mot demens og Alzheimers sykdom.

Smak og bruk

Rødkålen er i familie med andre kåltyper som hvitkål, spisskål, savoykål, rosenkål, blomkål og brokkoli i tillegg til sennep og karse. I likhet med hvitkål, er rødkålen en kompakt grønnsak som består av tettpakkede blader. Rødkål smaker fyldig og søtt med en anelse bitterhet. Konsistensen er sprø og saftig, og som kokt kommer det tydelige kålsmaken frem.

Jeg liker veldig godt fermentert rødkål, men den er også nydelig kuttet i biter og stekt i smør sammen med hel karve, nellik og allehånde. Eller stuet med hvit saus – rene prinsessematen! Strimlet rå rødkål er også nydelig i salat eller som råkost ved siden av middagen.

Står rødkål på menyen hos deg?

Og – vil du lære å fermentere kål? Ta en titt her, da vel!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply