Sunn mat

Rødløk holder oss unge

En hel rødløk og to halve rødløker på bord

Har du rødløk i huset, bør du sette den frem på benken. Ikke bare er det dekorativt – du husker også på å bruke den! Men visste du at det er viktig å ikke skrelle rødløken for mye?

Den vakre, søte rødløken er en fremavlet variant av den vanlige gule kepaløken. Den intense, rødlilla fargen i skallet og de mer rosarøde ringene kommer fra en gruppe fargestoffer som heter antocyanidiner. Disse er kraftige antioksidanter og dermed en av grunnene til at den røde løken naturlig får en plass blant de mest foryngende matvarene.

Rødløk med medisinsk effekt

Tradisjonelt har løk blitt brukt i behandling av byller og sår. Løk inneholder bakteriedrepende stoffer, så dette husrådet virker faktisk. Quercetinet i rødløk er særlig bra mot for høyt kolesterol, det senker betennelsesnivået i kroppen og forebygger kreft. Det er de ytre ringene i rødløken som inneholder mest quercetin. Forskning tyder også på at stoffer i rødløken kan hemme arbeidet til osteoklastene, de cellene i skjelettet vårt som bryter ned beinvevet. Dermed er løk et godt tips for kvinner i overgangsalderen som vil bevare et sterkt skjelett.

Rødløk har en litt mildere og søtere smak enn den gule. Rødløken egner seg ikke så godt til langvarig oppvarming, for eksempel som klassikeren stekt løk, da den mister den delikate fargen – selv om smaken er like god.

Vil du prøve rødløk i en deilig suppe? Sjekk ut en spennende løvetannsuppe her!

[mailpoet_form id=»1″]

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Prebiotika - 5 matvarer som holder tarmen i sjakk - Gunn Helene Arsky
    6. januar 2020 at 08:48

    […] Hele løkfamilen er bra for tarmbakteriene. Purre er, som bananen, rik på FOS. Den er mykest i den hvite delen, men hele purren kan spises. Hvitløken og vanlig løk inneholder også mye inulin – det er derfor de blir søte i smaken når du varmebehandler dem. Bruk mye løk i kosten, det vil tarmbakteriene takke deg for. Og løk av alle slag hemmer kreftutvikling også. Finn ut hvorfor rødløk holder deg ung! […]

  • Reply
    Fermentert rødløk - en oppskrift fra Gunn Helene Arsky
    29. mars 2021 at 10:09

    […] intense, rødlilla fargen i skallet kommer fra antocyanidiner. Disse er kraftige antioksidanter. Løk inneholder bakteriedrepende stoffer. Quercetin i rødløk er særlig bra mot for høyt kolesterol, […]

  • Reply
    Jordskokksuppe - Gunn Helene Arsky
    25. oktober 2021 at 11:23

    […] Løk har lange tradisjoner som medisinplante, og den hørte hjemme i husapoteket. Den ble brukt både innvortes og utvortes, for eksempel på sår. […]

  • Reply
    Stresset? Innføring i postbiotika - Gunn Helene Arsky
    3. juni 2024 at 10:29

    […] viser seg at et kosthold rikt på fiber, både løselig og uløselig, er nøkkelen. Matvarer som løk, hvitløk, bananer, og fullkorn er gode kilder til prebiotika. Disse kan så bidra til produksjonen […]

  • Leave a Reply