Sunn mat

Romantisk (les: sexy) mat til Valentine’s

Hjerte vaffel med kremost og blomster på tallerken

14. februar er Valentine’s eller Alle hjertens dag, ofte feiret med sjokolade og blomster. Men det fins så mye mer! Her får du de beste tipsene for skikkelig stimulerende kjærlighetsmat.

Velg rosa

Start Valentinsdagen med en sødmefylt, fløyelsmyk og rosa smoothie. Kjør en neve friske bringebær sammen med en banan, 1 dl juice og et lite beger jordbæryoghurt. Vil du ha smoothien mer mettende, kan du blande inn 1 ss linfrø og 2 ss cottage cheese eller skyr naturell. Her er en annen smoothieoppskrift med spinat og appelsin, om du ikke vil ha en rosa.

Til dessert kan du lage en frisk, forførende og lekker fruktsalat av rosa druer, rosa grapefrukt, rosa vannmelon og rosa papaya. Dryss over mørkerosa granateplefrø, og server med vaniljekesam og hakket mynte. Garantert suksess! Du kan også dyppe friske jordbær i hvit, smeltet sjokolade – en rosa fristelse de færreste kan motstå.

Afrodisiaka – maten som stimulerer sexlysten

Helt siden tidenes morgen har mennesket eksperimentert med mat som kan påvirke det motsatte kjønn. Selv de tidligste skrifter som er bevart, forteller om kjærlighetsmidler og pulver, og ikke minst eksotiske matvarer som skulle øke innsatsen under kjærlighetsakten. Vitenskapen har liten tro på at mat kan styrke potensen eller på annen måte øke prestasjonene, men myten om andre lever i beste velgående den dag i dag. Afrodisiaka har navnet fra den greske gudinnen for kjærlighet, Afrodite. Noen matvarer sies å virke på grunn av fasongen, andre rett og slett fordi de er vanskelige å oppdrive. I dag, på Valentine’s, er det på tide å prøve!

Kjærlighetsmat til din hjertens kjær

Benytt anledningen til å tilberede et uforglemmelig måltid til din utkårede – og bruk gjerne noen ekstra ingredienser som sies å få følelsene på gli!

Pistasjenøtter – Historien sier at de var så virkningsfulle at Dronningen av Saba hadde eneretten på alle pistasjenøttene i landet. De skal vekke attrå. Få oppskrift på deilige biscotti med pistasjnøtter her.

Bananer – Det sies at slangen i Paradis gjemte seg i et banantre, derfor heter bananer Musa paradisica (paradisisk frukt) på latin. I Sentral-Afrika tror man at et bananblad kan befrukte en kvinne. Sjekk ut oppskriften på dette deilige bananbrødet!.

Granateple – Med sitt unnselige skall ser granateplet ganske kjedelig ut i butikken. Innenfor skallet er et vell av saftige, blodrøde frø. Ikke rart at denne frukten har vært symbol for fruktbarhet i mange tusen år.

Asparges – Denne slanke, strake grønnsaken har blitt dyrket i minst 2000 år. Den ble sagt å ha en ”åpenbart provoserende virkning” på Venus. Les mer om grønnfargen i asparges her.

Trøfler – Napoleon fulgte den store franske kokken Brillat-Savarin og spiste trøffel som et kjærlighetsmiddel.

Koriander – I Kina ble koriander kjent for å stimulere seksualdriften. I Middelalderens Europa ble en korianderdrikk servert til brudepar.

Mynte – Denne urten har alltid blitt ansett som et potensmiddel av araberne. Moderne urtemedisinere foreskriver mynte mot impotens og sviktende lidenskap. Les mer om hvordan du bruker mer friske urter her.

Oregano – Afrodites deilige ånde skal ha gitt oreganoen dens skjønne duft. Hvis man tilsatte oregano til kjærlighetsdrikker, skulle den som drakk, bli avslappet og oppvarmet.  

Sjokolade – på 1600-tallet tilsatte italienerne honning og vanilje til kakaobønner, og man fikk en velsmakende drikk som selveste Casanova anbefalte som afrodisiakum. Her er en supedeilig oppskrift på en sjokoladebrownie med sorte bønner.

Hvem var Valentin?

Da Romerriket ble kristnet, sies det at prestene forenet den ”hedenske” fruktbarhetsfestivalen Lupercalia med den kristne skytshelgenen for kjærlighet og par, Sankt Valentin. Flere helgner ved navn Valentin har bidratt til historien, og i år 496 dedikerte pave Gelasius 14. februar til St. Valentins ære. En historie forteller at Valentin ble fengslet, og at han ble forelsket i fangevokterens datter. Han sendte henne kjærlighetsbrev undertegnet ”Fra din Valentin” – noe som kan ha dannet grunnlaget for vår tids Valentin-kort.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply