Sunn mat

Rooibos – den røde teen som ikke er te

Tekanner og kopper med rooibos te

Visste du at rooibos ikke er en ekte te? Den deilige, røde teen er laget av en dvergbjørkaktig busk som kun vokser i Cederberg-fjellet i Sør-Afrika.

Rooibos, også kjent som redbush, er nasjonaldrikk nr. i Sør-Afrika, og nå har drikken blitt populær også her i Europa. Dette er ikke en te i botanisk forstand, den utvinnes fra bladene og stilken av en dvergbjørkaktig busk som heter Aspalathus linearis. Det er kun i Cederberg-fjellet i Sør-Afrika at denne planten vokser. Under gjæringsprosessen får teen sin karakteristiske rødfarge. I Norge får vi kjøpt redbush-te naturell eller med ulike smakstilsetninger. Rooibos-teen har en krydret smak i seg selv. Brygget blir kraftig rødoransjefarget.

Rooibos – rik på flavanoider

Fargestoffene i bladene til rooibos er såkalte flavonoider, og det er disse stoffene som kan forklare de mange positive effektene av å drikke redbush-te.  Mange av flavonoidene i har gode effekter på blodomløpet og immunsystemet. Flavonoiden aspalathin er mest fremtredende i redbush, og er ikke funnet i andre planter. Teen er koffeinfri, og dessuten uten garvestoffer (tanniner) som virker hemmende på jernopptaket. Denne teen kan dermed, i motsetning til vanlig te, gjerne drikkes av personer med jernmangel sammen med jernrike måltider.

Tradisjonelt har rooibos-teen blitt brukt mot magekramper, kolikk og diaré, samt dom et foryngelsesmiddel. Denne siste påstanden kan forklares med teens beskyttende virkning på cellene våre, både mot stråling og oksidasjonsprosesser (harskning).

Den optimale koppen med rooibos-te

Ikke overlat det å trekke rooibos-teen til tilfeldighetene! Forskere i Sør-Afrika (hvor ellers) har studert hvordan du trekker teen på den mest optimale måten, for å sikre det høyest mulige innholdet av antioksidanter i den ferdige teen.

Deres funn er at for å være proppet av sunne godsaker, så må du la teen din trekke i ti minutter eller lenger. Forskerne fant også at forsvinnende få rooibos-drikkere tilberedte teen sin på denne måten. Men nå vet du det – så da er det bare å ta seg god tid neste gang.

Kilde:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31934411

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply