Sunn mat

Rosenkål bør elskes, ikke hates!

rosenkål i skål innendørs

Til årets julemiddag bør du forsyne deg ekstra godt av rosenkål. Ikke bare fordi den smaker så godt, og er så vakker i sin miniatyrform – men fordi den er bra for hele kroppen. Her ser du hvorfor!

Kolesterol

Rosenkålen kan senke kolesterolet ditt om du damper dem. Fiberstoffer i rosenkål gjør en bedre jobb med å binde seg til gallesyrer i fordøyelseskanalen når kålen har vært dampet. Når denne bindingsprosessen finner sted, er det lettere for gallesyrene å bli utskilt, og resultatet er et naturlig lavere kolesterolnivå. Rå rosenkål har også denne egenskapen, men i mindre grad.

DNA-beskyttelse

Rosenkålen kan ha unike helsemessige fordeler når det gjelder DNA-beskyttelse. En fersk studie viste forbedret stabilitet i DNA-et i hvite blodlegemer etter daglig inntak av 3 dl rosenkål. Forskerne tror at det er kjemiske forbindelser i rosenkålen som kan blokkere aktiviteten av sulfotransferase-enzymer som gir DNA-beskyttende fordeler.

Kreftbeskyttelse

Rosenkål ligger på topp blant kålfamilien når det kommer til totalt innhold av glukosinolater. Det er høyere enn i sennepsblader, beteblader, hodekål, grønnkål, brokkoli og blomkål.

Glukosinolater er viktige fytonæringsstoffer for helsen vår fordi de kan omdannes til en rekke kreftforebyggende stoffer. Alle kålplanter inneholde glukosinolater og er derfor bra for helsen. Men det finnes altså nyere forskning som viser hvor verdifull rosenkålen er i denne forbindelse.

Den kreftbeskyttelsen vi får fra rosenkål er i stor grad knyttet til fire spesifikke glukosinolater: glukorafanin, glukobrassicin, sinigrin og glukonasturtiin. Forskning har vist at rosenkål inneholder disse kreftforebyggende komponentene i en spesiell kombinasjon.

Forbrenning

Rosenkålen har blitt brukt til å studere hvordan kålplanter påvirker skjoldbruskkjertelen funksjon. I en fersk studie lot man en liten gruppe friske voksne spise 150 gram rosenkål daglig i 4 sammenhengende uker. Inntaket ble ikke funnet å ha en uønsket innvirkning på deres skjoldbruskkjertelfunksjon. Selv om oppfølgingsstudier er nødvendig, viser denne studien at rosenkål er en matvare som kan gi fantastiske helsemessige fordeler uten å sette skjoldbruskkjertelen i fare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply