Kvinnehelse/ Yoga og helse

Rotlåsen for bekkenbunnsstyrke

Mula bandha, rotlåsen, er en viktig del av yogapraksisen, men en som ofte er gjemt bakerst i yogahåndbøker. Den er en av tre energilåser i kroppen – de to andre er magelåsen og halslåsen.

Mula bandha er forbundet med midten av perineum (mellomkjøttet). For kvinner sies sammentrekningen av mula bandha å kjennes nederst i livmorhalsen, ikke i selve perineum.

Siden det ofte er vanskelig å isolere sammentrekningene i dette området, er det å utvikle bevissthet om mula bandha et spørsmål om daglig praksis. Ta tiden til hjelp, fordi det å jobbe sakte og gradvis over dager og uker gjør at musklene kan styrke seg samtidig som du blir bedre på å skille de ulike musklene fra hverandre.

Slik trener du mula bandha
  • Sitt komfortabelt på en stol eller pute. Slapp av i skuldrene og kjeven, og sørg for at du får puste.
  • På et innpust begynner du å trekke sammen og løfte musklene i bekkenbunnen.
  • Trekk bekkenbunnsmusklene oppover mens du teller til 5. Det kan hjelpe å forestille seg en heis som stiger opp en etasje for hvert tall.
  • Hold dette opptrekket i opptil 10 sekunder, mens du også holder pusten. Du kan begynne å holde i 3 sekunder, og deretter bygge opptil 10 sekunder over tid med jevnlig praksis.
  • Pust sakte ut mens du teller til 5, gi litt og litt slipp i rotlåsen for hver telling til du er helt avslappet.
  • Praktiser øvelsen i rundt 2 til 5 minutter, to ganger om dagen.

Vil du ha ytterligere hjelp til bekkenbunnstrening? Ta en titt på helsepakken jeg har utviklet, med yoga og kosthold ved urinveisplager!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply