Sunne og skjønne oppskrifter

Safranbrød – halvt brioche, halvt julekake

Litt luksus i form av et safranbrød, kan vi da unne oss! Ikke bare i julen: Denne varianten over en loff er deilig på en hvilken som helst søndag morgen der du vil forkjæle deg og de du er glad i, med det lille ekstra.

Safran er det dyreste krydderet i verden! Ett pund (450 gram) koster mellom 500 og 5000 amerikanske dollar. Og det er ikke så rart, når vi vet hvordan safranen høstes, og hvor utrolig mange blomster som skal til for å lage en liten teskje med safran. For de 450 grammene nevnt over, kreves ca. 35 000 blomster! Safran høstes for hånd fra en vakker, lilla krokusblomst, Crocus sativus. Det er de tørkede arrene fra blomsten som er safrantrådene.

Safranbrød – rikt på antioksidanter

Safranen gir en helt magisk, kraftig gul farge som akkompagnerer den delikate, varme smaken. Gulfargen skyldes at safran inneholder et imponerende utvalg av planteforbindelser som fungerer som antioksidanter – molekyler som beskytter cellene dine mot frie radikaler og oksidativt stress.

Disse inkluderer crocin, crocetin, safranal og kaempferol. De to første, crocin og crocetin, er karotenoider på linje med mer kjente varianter som lykopen og lutein. Forskning har vist at begge disse stoffene kan ha antidepressive egenskaper, beskytte hjerneceller mot aldersrelaterte skader, lege betennelse, bremse appetitten hos de som spiser mer enn nødvendig, og dermed hjelpe på vekttap.

Safranal gir safran sin karakteristiske smak og duft. Dette stoffet kan bidra til å forbedre humøret, hukommelsen og læringsevnen, samt beskytte hjernecellene dine mot oksidativt stress.

Så gulfargen og smaken på safranbrød er ikke bare med på å øke humøret og helsen fordi det ser vakkert ut og smaker himmelsk – det påvirker faktisk hjernen og cellene på samme måte!

Ikke for søtt

Dette brødet blir mindre søtt enn en julekake, og veganvennlig fordi det er uten egg (noe brioche inneholder). Kos deg med mini variant, og vit at det gjør godt for hele kroppen, ikke bare ganen!

Her står deigen til heving på et lunt sted
Deigen har hevet til dobbel størrelse
Safranbrød er ikke bare godt, men sunt!

Her er oppskriften:

Safranbrød

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 brød
Prep Time: 2 timer Cooking Time: 1 time Total Time: 3 timer

Et vegansk alternativ til både brioche og julekake - og heller ikke for søtt!

Ingredients

  • ½ ts safrantråder
  • 3 ss vann, litt varmere enn lunkent
  • 2,5 dl melk – plantemelk går fint
  • 60 g margarin – vegansk går fint
  • 1 ss sitronskall, revet, økologisk
  • 1 pose tørrgjær
  • 3 ss sukker
  • ¼ ts muskatnøtt, malt
  • 7,5 dl hvetemel (spar en del til utbakinig)
  • 2,5 dl rosiner eller korinter

Instructions

1

La safranen trekke i vannet i 15 minutter.

2

I mellomtiden har du melk og margarin i en gryte og varmer opp til margarinen er smeltet. Avkjøl noe.

3

Rør inn sitronskallet.

4

Dryss tørrgjæren i melkeblandingen når den er lunken. La dette stå i 5 minutter så det løser seg opp.

5

Tilsett sukker, muskatnøtt, 5 dl mel og safranmiksen, rør til deigen er jevn.

6

Tilsett rosinene og 1 dl mel til. Elt til du har en jevn deig, den blir litt klissete.

7

Dekk med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

8

Slå deigen sammen og elt den glatt på et lett melet bord.

9

Form deigen til et brød og legg det i en smurt brødform på ca. 1-1,5 liter. Dekk med et klede og la brødet heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

10

Forvarm stekeovnen til 175 grader på varmluft. Stek safranbrødet i ca. 1 time eller til det lyder hult når du dunker på undersiden.

11

La brødet avkjøles i 10 minutter i formen før du velter det ut av formen og over på en rist. Vent med å skjære i safranbrødet til det er helt avkjølt.

Notes

Dette brødet er mindre søtt enn julekake, men har litt av briochens fylde, uten egg. Nydelig med syltetøy på! Om du ikke har safrantråder, men pulver, kan du bruke en mindre mengde safran, kanskje bare 1/4 ts.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply