Sunn mat

Sattvisk diett og sattvisk mat

Indisk mat på langbord

Er du, som meg, en som praktiserer yoga regelmessig? Da har du sikkert kjent på effekten av ulike typer mat du har spist, når du etterpå gjør yoga. Noen mat skaper mer bevegelse i fordøyelsessystemet enn annen mat, med gassdannelse, oppblåsthet og andre forstyrrelser. Men noen matvarer påvirker også tankene dine – sinnet ditt – humøret ditt. Vi snakker sattvisk mat, eller sattvisk diett.

Yoga har en søstertradisjon, ayurveda, der matvarer og urter aktivt brukes for å forebygge, lindre og kurere sykdommer og plager. Ayurveda gir også en helt annen oppfatning av hvordan maten påvirker sinnet vårt, enn den vestlige tankegangen og ernæringsfysiologien gjør. Maten du spiser, kan være med på å diktere ikke bare den fysiske helsen din, men også din mentale velvære og spirituelle styrke.

Sattvisk diett

Ifølge ayurveda er sattva den rene kvaliteten av spirituell godhet og sinnsro, slik det manifesterer seg som intelligens, tilstedeværelse, dydighet (!) og glede. Sattvisk mat er den typen mat som fremmer renhet i både kropp og sinn. Spesielt er sattvisk diett ment å kultivere eller dyrke frem et rolig, klart og medfølende sinn.

Sattviske matvarer er beroligende, nærende og fremmer og vedlikeholder et rolig, stødig sinn samtidig som det hjelper deg å skjerpe intellektet og gi deg en større følelse av empati. Sattvisk mat er rent vegetarisk og inkluderer ikke mat fra dyr som har lidd på noe vis. I følge tradisjonen er det viktig at maten er dyrket naturlig og at den ikke inneholder konserveringsmidler, kunstige tilsetningsstoffer eller kunstig aroma.

Disse matvarene inngår vanligvis i en sattvisk diett:

  • Friske grønnsaker og frukter – men ikke løk, hvitløk, chili
  • Hele korn, frø og nøtter
  • Meierivarer som melk og klarnet smør, ghee
  • Bønner og linser
  • Planteoljer
  • Naturlig søte matvarer, honning og melasse
  • Krydder som kanel, basilikum (tulsi), koriander, ingefær og gurkemeie

Mat som ikke inngår, er blant annet kjøtt og fisk, egg, alkohol, kaffe, te, eddik, sjokolade.

I tillegg til å legge noen føringer på matvarene som inngår i dietten, er det også viktig hvordan maten lages. Det skal være en rolig og trivelig atmosfære på kjøkkenet. Lag mat med mindfulness, omsorg og kjærlighet, og maten vil ta opp i seg de høyere energetiske vibrasjonene og gå over i den som spiser maten. Kvaliteten på maten øker betraktelig om du gir den din fulle og kjærlige oppmerksomhet, ned i detaljer som hvordan grønnsakene kuttes, hvordan krydderne males og hvordan du tilsetter ingrediensene til maten du lager.

Les mer om ayurveda her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply