Sunn mat

Sauerkraut mot depresjon

Jeg elsker sauerkraut og fermentert mat! Mest på grunn av smaken, men også fordi jeg vet hvor bra det er for meg. Nå har det kommet enda et tungtveiende bevis på vektskålen. For visste du at kinesisk «sauerkraut» kan motvirke depresjon?

I en studie fra august 2020 dokumenterte en gruppe kinesiske forskere at de kunne isolere en spesifikk bakterie fra en fermentert kålrett de kaller kinesisk «sauerkraut». Bakterien heter Lactobacillus plantarum DP189. Denne bakterien, når den kom i tarmen på rotter, gjorde rottene mindre deprimerte.

Hvordan målte de det?

Først gjorde de rottene deprimerte i form av å stresse dem med kortikosteroner. Så ga de dem tilmålte mengder av DP189 fra sauerkraut. Etter 21 dager målte de adferden til dyrene, de tok vevsprøver av hjernen og de målte nivåene av biomarkører i blodet.

Totalt sett viste det seg at Lactobacillus plantarum DP189 bedret hukommelsen og romfølelsen, og senket nivået av anhedoni (en medisinsk tilstand der man ikke kan føle glede eller lyst).

Her kan du lese mer om studien: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32771396/

Sauerkraut hjemme hos deg?

Skulle du gjerne spise mer fermentert mat, som sauerkraut – men finner det ikke i butikken? Da kan du lære det hjemme hos deg selv, så lett som bare det!

Jeg har nemlig laget et enkelt fermenteringskurs der du ikke bare lærer å lage en nydelig eple-sauerkraut, men også deilig salsa til fredagstacoen, en marokkansk gulrotchutney til fisken og en vidunderlig ketsjup du vil elske.

Her er link til kurset – meld deg på, så kan du spise seg til strålende humør!

Og her kan du lese mer om de mange andre helseeffektene av fermentert mat. For de er ikke få!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply