Sellerirot er ikke bare en grønnsak som passer til puré eller lapskaus. Den trives utmerket i en pai eller quiche også. Som i denne lekre, smakfulle quichen der selleriroten får følge av tomat, eggestand og ost, og hvor bunnen er 100 % grov. Og garantert 100 % deilig!
Denne quichen ble til da vi skulle ha lunsjgjester. Jeg ønsket å lage en vegetarisk pai som mettet godt, og som smakte godt selv uten røkt skinke eller chorizo. Sellerirot er en magisk rot i så måte: Lys og delikat i fargen og lett i teksturen, men dyp og nyansert i smaken. Jeg fikk tak i lokalt dyrket sellerirot fra Østfold, og selv en vinterdag i februar var kvaliteten på topp! Sellerirot inneholder en rekke aktive plantestoffer med helsebringende egenskaper. Noe av det nyeste som forskerne har funnet i selleriroten, er et glykosid som ser ut til å ha betennelsesdempende egenskaper. Dette kommer jeg til å finne mer ut av og skrive om – så følg med!
Denne quichen kan du lage dagen før gjestene kommer. Den smaker helt utmerket kald, men du kan også lune den i ovnen noen minutter før servering. En grønn salat ved siden hører med! Bunn: Bland melet og salt i en bolle. Smuldre inn margarinen.Tilsett sitronsaft og vann. Kna til du har en jevnd deig. Legg deigen i kjøleskapet i 1 time. Varm stekeovnen til 200 grader. Smør en 23 cm springform. Trykk deigen ut i bunnen og 3 cm opp langs kantene. Ha et bakepapir oppå deigen. Bruk tørre bønner som vekt oppå papiret, så ikke deigen hever seg under steking. Du vil ha et tynt paiskall! Stek paiskallet med papir og bønner i 15-20 minutter. Ta ut bønnene og papiret og stek skallet 5-10 minutter til, til det er litt tørt på overflaten. Nå er det klart for å fylles og ferdigstekes. Fyll: Lag fyllet mens deigen står kjølig. Varm margarinen i en stekepanne på middels-høy varme og ha i selleribitene. Fres dem til de er gylne og dufter. Ha i tomater og stangselleriblader, rør godt. Slå av varmen. I en stor bolle rører du egg og fløte sammen med ost, salt og pepper. Ha litt av den varme selleri- og tomatblandingen i eggeblandingen og rør godt. Fortsett med en skje av gangen og rør godt hele tiden, så ikke eggene stivner. Når alt av sellerirot og tomat er oppi eggeblandingen, kan du forsiktig helle fyllet oppi det ferdigstekte paiskallet. Sett den fylte quichen inn i stekeovnen (fortsatt på 200 grader) og stek den i 25 minutter, eller til fyllet har stivnet. Nytes varm eller avkjølt. Vel bekomme!Sellerirot- og tomatquiche
Ingredients
Instructions
Helse i hver tomat også
Tomatene i quichen er rett og slett fra boks – ferdig flådde, for enkelhets skyld. Og for smakens skyld – for boksetomater er alltid de lekre plommetomatene som har den aller mest fyldige tomatsmaken. Og så er jo tomat supersunt, spesielt når den er oppvarmet og servert sammen med litt olje eller ost. Da kommer det potente stoffet lykopen til sin rett – noe som er bra for både prostata og hjertehelsen. Les mer om helseeffekt av tomat her!
No Comments