Sunne og skjønne oppskrifter

Sitronfudge på 1-2-3

Noe mer sommerlig enn sitronfudge skal du lete lenge etter, i alle fall når det kommer til sommerlige søtsaker! Og denne er superenkel å lage. Og supergod!

Fudge

Jeg elsker fudge! Og, i motsetning til harde drops eller seig karamell, så er fudge enkel å lage. Fudge er en type sukkergodteri som består av sukker, smør og melk (ofte kondensert og søtet melk, eller fløte). Disse ingrediensene varmes opp til soft-ball-nivå (116 °C), før man pisker luft inn i røren mens massen avkjøles til 60 °C slik at den får en jevn, kremaktig konsistens uten store sukkerkrystaller.

Men ingen regler uten unntak – så dette avvikes i min oppskrift!

Man kan tilsette hva som helst til fudge (omtrent), slik som frukt, nøtter, sjokolade, karamell, knust godteri, krydder, lakris og andre smaker. Enten rørt inn, eller på toppen. Og i dette tilfellet, sitron.

Sitron

Sitron er en sitrusfrukt som kommer fra området sør for Himalaya. Senere ble planten bragt videre til Europa av Columbus og det er nå produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA. Jeg elsker Amalfisitronene fra Italia, men de er bare i sesong på våren. Fra gammelt av har man ment at sitron står for vennskap, glad energi, klarhet i tankene og foryngelse.

Moderne forskning viser at hesperetin, et flavonoid som finnes i skallet på sitronen (og det som vi bruker i fudgen) kan bremse og forebygge utvikling av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers, Parkinsons og ALS.

Sitronfudge

Så – da har vi mange gode grunner til å lage, og spise, sitronfudge. Ikke bare får vi glad energi i oss – det kan beskytte hjernen også!

NB – bruk økologisk sitron når du skal lage fudgen. Det skallet kan nemlig spises. Det kan ikke skall av vanlige sitroner.

Sitronfudge

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky
Prep Time: 5 min Cooking Time: 10 min Total Time: 2 timer

Kos deg med hjemmelaget fudge med ekte sitronskall!

Ingredients

 • 2,5 dl sukker
 • 2/3 dl fløte
 • 100 g hvit sjokolade, finhakket
 • 50 g smør, kuttet i terninger
 • 2 ss finrevet sitronskall (av omtrent 2 økologiske sitroner)
 • ¼ ts vaniljeekstrakt
 • Noen dråper gul konditorfarge (valgfritt)
 • Et sukkertermometer
 • En 10 x 20 cm brødform

Instructions

1

Kle en 10 x 20 cm brødform med aluminiumfolie. Gjør klar alle ingrediensene før du starter – det går unna når du først er i gang!

2

Ha sukker og fløte i en gryte, visp og varm på middels høy varme, rør hele tiden til det boblekoker.

3

Skru varmen ned til middels lav og kok til du når 116 °C (soft ball) på et sukkertermometer, ca. 5 minutter. Ikke rør nå. Om det begynner å brunes, skru varmen ned til lav, slik at det fortsatt er i kok.

4

Når blandingen når 116 °C, tar du gryten av varmen. Bruk en slikkepott og rør umiddelbart inn hvit sjokolade, smør, sitronskall og vanilje, rør til sjokolade og smør er fullstendig smeltet. Blandingen skal være tykk og glatt. Hvis du vil ha en gulere farge, tilsett noen dråper gul konditorfarge.

5

Ha massen over i brødformen og glatt ut til det er jevnt. La sitronfudgen avkjøles til den er fast, 2 timer ved romtemperatur eller 1 time i kjøleskapet.

6

Løft fudgeblokken ut av formen og kutt den i firkanter.

7

Oppbevares kjølig.

Notes

Du kan enkelt lage limefudge ved å bytte ut sitronskall med økologisk limeskall fra 3 lime, og litt grønn konditorfarge!

Fudgemasse til stivning i foliekledt brødform
Det er nesten ikke til å holde ut – jeg må vente på at sitronfudgen kjølner og stivner!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Øyvin Eikeland
  18. desember 2022 at 14:31

  Hei. Stemmer det at det skal være to tredjedels desiliter fløte. Vi holder på og lage nå og innkokingen blir veldig kornete og rar.

  • Reply
   bakingyogi
   18. desember 2022 at 15:14

   Hei! Ja, det stemmer ❤️ lykke til!

 • Reply
  Øyvin Eikeland
  18. desember 2022 at 16:01

  Det ble helt mislykket her. Det la seg en skorpe av halvstivna sukker på toppen. Det boblet i denne skorpa. Termometeret lå antakeligvis delvis i luft under skorpa( ?). Vi endte opp med å varme for lenge så det ble brent og brunt.

  • Reply
   bakingyogi
   19. desember 2022 at 11:13

   Det var da leit! Det kan jo hende at termometeret ikke målte riktig. Det er jo det med fudge og annet sukkerarbeid, temperaturen er alfa og omega. Ønsker dere en god jul 🎄💫

  Leave a Reply