Sunne og skjønne oppskrifter

Sitronkake med valmuefrø

Hva smaker vel bedre enn en syrlig sitronkake på en sommerdag? Jo, en sitronkake med valmuefrø!

Formkaker av alle slag er gjerne saftige og myke, og denne er intet unntak. Spesielt ikke fordi du skal dynke den med en nydelig sitronsirup idet kaken kommer ut av ovnen. Det gir den det lille ekstra løftet!

Det er både sukker og egg og smør i denne kaken, så den er i så måte ganske ordinær. Men det som gjør den annerledes, er alle valmuefrøene.

Valmuefrø er små frø som er innholdet til valmueblomstenes fruktkapsler. Frøene fra opiumsvalmuen brukes som smakstilsetning og pynt på brød og bakverk, særlig loff og rundstykker. Disse små, sorte frøene er fiberrike og svært fulle av omega-3. Du får også i deg en god del magnesium – bra mot leggkramper om natten – og tiamin – viktig for energiomsetningen i kroppen – fra valmuefrø.

NB: Valmuefrø kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte, selv om frøet ikke står på EUs allergenliste. Valmuefrø kan i varierende grad inneholde opium, avhengig av hvor godt frøene er vasket.

Sitron til sitronkake
Sitronkake med valmuefrø – en engelsk klassiker

Britene elsker sitronkake, og spesielt når de er som denne – poppyseed lemon drizzle cake. Men vi tåler godt å adoptere denne til norske forhold, syns jeg. Så prøv denne til en kopp afternoon tea – jeg anbefaler Darjeeling!

Denne kaken inneholder også sitronskall og -saft. Husk alltid å bruke økologisk sitrus når du skal bruke skallet som mat, enten det er i kaker, drinker, marmelade eller sauser. Økologisk sitrus er ikke innsatt med muggdrepende midler, slik konvensjonelt dyrkede sitrus er. Dette stoffet er farlig og skal ikke spises.

Og her er oppskriften:

Sitronkake med valmuefrø

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 10-12 stykker

En deilig kake med en touch av engelsk afternoon tea.

Ingredients

  • 190 g sukker
  • 190 g smør/margarin
  • 3 egg
  • 190 g hvetemel (gjerne bytt ut 1/3 med sammalt fint hvetemel)
  • 1 ts bakepulver
  • 4 toppede ss valmuefrø
  • revet skall av en økologisk sitron
  • 2 ss melk
  • 80 g yoghurt naturell
  • Sirup:
  • saften av en økologisk sitron
  • 1 dl vann
  • 50 g sukker

Instructions

1

Smør og strø en brødform på 8 x 18 cm. Forvarm stekeovnen til 170 grader.

2

Pisk smør og sukker hvitt, tilsett så eggene ett etter ett. Bland godt.

3

Bland mel, bakepulver og valmuefrø i en bolle før du rører det inn i smørblandingen i tre porsjoner. Etter andre porsjon har du i sitronskall, melk og yoghurt.

4

Miks til røren er jevn før du har den i formen.

5

Stek kaken i 50-60 minutter, eller til kaken er gyllen oppå og en kakepinne kommer ren ut om du stikker den i midten av kaken.

6

Mens kaken steker, lager du sirupen: Kok opp ingrediensene i en liten gryte. La det småkoke til sirupen er halvert i mengde.

7

Hell varm sirup over den varme kaken idet du tar den ut av ovnen.

8

La kaken avkjøle seg noe før du tar den ut av formen og over på en rist.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply