Sunn mat

Sjokolade-amfetamin og Parkinson

Kakao og sjokolade har vært brukt i mange hundre år både som medisin og til nytelse. Kakao inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære.

Endorfiner

Sjokoladen slipper løs en rekke signalstoffer i hjernen, spesielt de ”glade” endorfinene. Disse senker stressnivået, reduserer smertefølsomheten og gir oss en følelse av lykkerus. Dermed er det helt sant at sjokolade er utmerket trøstemat. Sjokoladespising stimulerer også hjernens produksjon av serotonin, en kjent oppkvikker. Det er aminosyren tryptofan i sjokoladen som øker serotoninproduksjonen.

Kjærlighetsmedisin

Blant de over tre hundre stoffene i kakaobønnen, finner vi et helt spesielt stoff, fenyletylamin. Dette signalstoffet kalles av og til for sjokoladeamfetamin og virker på blodtrykket og blodsukkernivået. Kroppen tolker det som opprømthet og årvåkenhet, på samme måte som det narkotiske stoffet amfetamin løfter fenyletylamin humøret og minsker depresjonsfølelser. Fenyletylamin har heldigvis ikke en vanedannende effekt! Andre steder kan du se fenyletylamin omtalt som kjærlighetsmedisin, fordi du får den samme pulsøkningen ved å spise kakao som når du er forelsket.

Parkinson

Men stoffet har flere sider ved seg. En gruppe forskere har studert effekten av fenyletylamin på utvikling av Parkinson, og dessverre er det en sammenheng mellom høyt og langvarig inntak av mat som inneholder stoffet (sjokolade og vin), og økt risiko for sykdommen. Så selv om stoffet gir deg en «lykkerus», er det smart å moderere seg.

Selv om du føler deg ”avhengig”, så er du ikke hektet på samme måte som man kan bli av alkohol eller narkotika. Du trenger ikke stadig større mengder sjokolade for å oppnå tilfredsstillelse. Og dermed er det mye lettere å venne seg av med å spise sjokolade titt og ofte, dersom du synes det har blitt litt mye. Et godt råd er å velge mindre porsjoner, men mørkere sjokolade – det gir den samme gode følelsen som større mengder melkesjokolade. Du sparer kalorier og får mer antioksidanter og fenyletylamin!

Kan jeg friste deg med en sjokoladetrukket, sunn energikule som smaker som Bounty-sjokoladen? Oppskriften finner du her!

Les mer her:

Borah A, Paul R, Mazumder MK, Bhattacharjee N. Contribution of β-phenethylamine, a component of chocolate and wine, to dopaminergic neurodegeneration: implications for the pathogenesis of Parkinson’s disease. Neurosci Bull. 2013 Oct;29(5):655-60.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply