Det tok flere år som hageeier før jeg ble klar over hva skvallerkål var. Her i hagen i Halden trives den i en halvmørk krok i hagen, akkurat der syrinbuskene gir plass til svartsurbærene. Og når jeg vet hvor god den er, og hvor sunn – ja, så er det som å ha en kjøkkenhage man ikke trenger å stelle, bare høste fra!
Litt botanikk
Skvallerkål er en flerårig, inntil 1 m høy plante med mange skjermer med små blomster. Den får hvite blomster fra juni til september. Skvallerkål har krypende jordstengler med en mengde utløpere, derfor sprer den seg så lett. Bladene har takker i kanten og lukter litt som selleri. Et fullstendig utviklet blad består av ni småblad. På engelsk kalles skvallerkål for goutweed (giktugress), noe som spiller hen på bruken i gamle dager.
Medisinplante
Skvallerkål kom til Norge i middelalderen, sammen med munkene. De dyrket den i klosterhagene til medisinsk bruk mot giktplager. Skvallerkål er også svakt beroligende og har urindrivende og betennelseshemmende virkning. Den kan brukes innvortes i form av en urtete laget av bladene, roten eller frøene ved gikt og revmatisme.
Skvallerkål inneholder flere flavonoider (antioksidanter), furanokumariner, eterisk olje, fenolsyrer, polyacetylener og fytosteroler. I en studie fra 2007 fant man at den også er rik på falcarindol, et betennelsesdempende stoff. Urten er i tillegg rik på vitamin C.
Matplante
De unge, lysegrønne bladskuddene er spiselige og har en frisk, syrlig lukt og smak. Vær advart: Ikke alle liker smaken. Bladene kan brukes som du ville brukt spinat: i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter, gjerne sammen med brennesle (Urtica dioica). Friske unge blad egner seg også utmerket i salater. Bruk helst bladene når de er små og blanke, heller enn fullvokste og matte. Da smaker de beskt.
Før du spiser den, bør du skylle skvallerkålen godt og være sikker på at du ikke har plukket skvallerkål som har vært sprøytet med ugressmiddel.
Andre tips:
- I salat med jordbær og balsamico
- Til fetaost med vannmelon
- Til sitrussalater
- I smoothie med avokado og banan
- Til ukrainsk grønn bortsj (i motsetning til den røde rødbetesuppen bortsj)
No Comments