Sunn mat

Slank: Middelhavsdiett eller vegetardiett?

For deg som vil ned i vekt eller holde deg slank, er det mange kosthold og dietter å velge mellom. Nå har forskere ved universitetet i Firenze sammenliknet den populære Middelhavsdietten med et lakto-ovo-vegetarisk kosthold. 

Inntil nå er det få studier som er gjort der slankeeffekten av en lakto-ovo-vegetarisk lavkaloridiett er sammenliknet med andre lavkaloridietter under randomiserte forhold, altså at deltakerne ikke selv velger hvilken diett de vil følge. I denne studien ble 118 overvektige altetende (omnivorer) fordelt i to grupper. Den ene gruppen skulle følge en energifattig Middelhavsdiett, den andre en energifattig vegetardiett som inkluderer egg (ovo) og melkeprodukter (lakto). Alle deltakerne skulle følge det nye kostholdet i 3 måneder, og forskerne ville måle effekt på vektnedgang og risikofaktorer for hjertesykdom.

Ned i vekt

Det gledelige var at begge gruppene gikk ned i vekt – ca. 1,8 kilo i gjennomsnitt i løpet av de tre månedene. De mistet omtrent like mye kroppsfett også, og gikk ned like mye i BMI-verdi. Forskjellen lå i effekten på risiko for hjertesykdom: Det viste seg at den energifattige Middelhavsdietten senket mengden triglyserider i blodet, en type fett som er forbundet med type 2 diabetes. Den energifattige vegetardietten reduserte derimot kolesterolformen LDL betydelig, noe som er bra nyheter for hjertehelsen.

Velg noe du trives med over tid

Denne studien føyer seg inn i rekken av rapporter som viser at for å bli eller holde seg slank, gjelder det å finne et sunt, magert kosthold som du kan trives med over tid. Først da vil du kunne få varig vektnedgang, og også positive sidevirkninger som lavere risiko for sykdom. Og om du er interessert i sunne vegetarretter, kan du for eksempel prøve deg på denne deilige paien med grønnkål og spinat.

Vil du lese mer? Sjekk tidsskriftet Circulation vl, 137 nr 9, Francesco Sofi et al.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply