Sunn mat

Slik bruker du chiafrø

Chiapudding i glass toppet med roser

Har du kjøpt deg en pakke chiafrø, uten helt å vite hvordan du skal bruke dem, eller hvorfor de er så sunne? Her får du de beste tipsene.

Chiafrøene høstes fra en plante som heter Salvia hispanica. Planten hører opprinnelig hjemme i Mexico og Guatemala. Her ble den dyrket allerede for over 500 år siden, og historikere mener at chiafrøet var en like viktig matplante for aztekerne som mais. Selve ordet chia kommer fra et lokalt indiansk språk og betyr «oljete». De små frøene er bare én millimeter i diameter, og de er brune, hvite eller grå i skallet. De er godt utstyrt med opplagsnæring, slik at de kan klare seg selv fra de faller i jorden til de er levedyktige planter. Disse næringsstoffene kan vi dra nytte av når vi  spiser chiafrø.

Før måtte du i helsekostbutikker for å kjøpe chiafrø. Nå selges de også i mange dagligvarebutikker.

Chiafrø er proteinrike

Chiafrø er generelt rike på sunt, umettet fett, den typen fett som er bra for hjertet og blodårene. Bruk gjerne frø i maten, men ikke overdriv, chiafrø inneholder mye kalorier! De er også fiberrike, og det betyr sunnere fordøyelse med mindre forstoppelse og hemoroider. Fibrene kan binde seg til kolesterol i tarmen og  dermed virke kolesteroldempende. Det ytre skallet inneholder ikke cellulose, men løselig fiber. Derfor er næringsstoffene lett tilgjengelig for kroppen, selv om du ikke tygger 20 ganger på hver munnfull. Chiafrø er svært proteinrike, og derfor yndet kost for  vegetarianere. Frøene er også svært rike på omega-­3, og i  tillegg inneholder de antioksidanter.

For mye chiafrø?

Du bør maksimalt spise 15 gram chiafrø pr. dag, sier myndighetene. Dette er en  felles grense for EU/EØS, og dette skal stå tydelig på emballasjen. Grunnen til grensen er det høye innholdet av  omega­3. Det kan rett og slett bli for mye av det gode. Chiafrøene elsker væske! De kan suge til seg 12 ganger sin egen vekt i vann eller  annen væske. Det dannes et tykt gelélag rundt frøet. De har heller ingen utpreget smak i seg selv. Disse egenskapene kan vi benytte oss av i matlagingen.

Lyst på en chiapudding? Her er en deilig oppskrift!

Og slik kan du tykne syltetøy med chiafrø.

Chiafrø i tresleiv
Små chiafrø kan svelle

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply