Utvalgt/ Yoga og helse

Sommeren i 5-elementteorien

Sommeren i yinyoga betyr et ekstra fokus på Hjerte- og Tynntarm-meridianen. Dette er de to yin og yang organene som hører sommeren til. Disset har blant annet med glede. lykke og kjærlighet å gjøre, ifølge tradisjonell kinesisk medisin. Så om vi jobber med å balansere disse, vil vi kunne gi slipp på hat, tristhet og savn.

Sommeren er forbundet med elementet Ild. I tradisjonell kinesisk medisin og 5-elementteorien representerer Ildelementet Hjertet og Tynntarmen. Sommeren har modenhetens kraft: Om sommeren modnes vårens knopper til fulle blomster og kan nå dele deres pollen for å lage flere blomster neste år. I oss er det det samme: Bare i modenhetens fylde har vi den indre overflod og selvforsyning som trengs for å virkelig dele med andre. Kjærlighet er vår blomstring, det viser hvem vi er i full blomst. Ingen steder føles kjærlighet dypere enn i hjertet.

Hjertet kalles Den Overordnede Offiseren eller kontrolløren og styrer over de andre 11 tjenestemenn (indre organer med tilhørende funksjoner). Hjertet er mer enn en fysisk pumpe; vi føler vår dypeste kjærlighet og lidenskaper i hjertet. Vi snakker om å le hjertelig og å ha et hjerte av gull, men også om å være hjerteløs eller ha et knust hjerte. Alle disse talemåtene refererer til det åndelige aspektet ved denne embedsmannen.

Når Den Overordnede Offiseren er syk eller ubalansert, er det ingen til å veilede, elske eller å lede. Det er ingen som kan gi ordrene eller sette grenser. Det er lite eller ingen varme, kjærlighet, entusiasme eller lykke. Livet ser ikke ut til å ha noen hensikt eller mening. Uten en leder på tronen, vil de andre tjenestemennene (organene) rope ut i nød og symptomer kan oppstå hvor som helst. Frykt og panikk kan oppstå.

Ild-elementet i balanse

Akkurat som en sunn plante naturlig produserer blomster, produserer en sunn person en sunn Ild. Når Ilden vår er frisk, reagerer den hensiktsmessig for å møte de aktuelle oppgavene. Som en termostat vet den når og med hvem den kan være varm og åpen, og når og med hvem det må være mer beskyttende og kjølig.

Om sommeren støtter Ild-energien deg i å fremheve gleden du har av livet, dine relasjoner, du kan komme nærmere, åpne deg utover, være mottakelig for andre. Blomstringen din er kanskje ikke så lys eller så stor som du vil, men husk at hver blomst er forskjellig og unik, nødvendig og perfekt for hvor den er. Det blir en ny sommer; i mellomtiden vil vi ha mange sjanser til å åpne, å vise medfølelse, tilgi.

Slik kan du leve i harmoni med sommersesongen
 • Ha det gøy med jevne mellomrom. Gjør det til en prioritet – planlegg moroen, om det trengs. Ikke inngå kompromisser – tenk at gøy, lek og moro er like viktig for din velvære som alt annet du gjør.
 • Gi av deg selv til andre. Ta deg tid til å lytte. Våg å se inn i ditt eget hjerte og finne det du kan gi til andre betingelsesløst.
 • Lev ut lidenskapen din, enten det er yoga, kor, matlaging, jogging eller å skrive. Hvis du ikke vet hva din spesielle lidenskap er, vær villig til å innrømme at du ikke gjør det. Ha det gøy så lenge, og ikke slutt å lete. Når du finner den store interessen, gå helhjertet inn for det og nyt!
 • Bli fysisk aktiv. Kom deg inn i kroppen din og ut av hodet ditt. Kjærlighet, trening, dans, løp, lek. Få sirkulasjonen i gang.
 • Praktiser yin- og yangyoga med fokus på å åpne over brystet og ut i armene. Bakoverbøyer som Selen og Sfinxen – og full bro – er fine. Masser Hjerte-7-punktet på innsiden av håndleddet ved å gripe rundt håndleddet med tommel og pekefinger og rotere hånden.
Sommeren i 5-elementteorien

I yinyoga jobber vi i forhold til årstidene. Det betyr at hvilke stillinger vi praktiserer, varierer gjennom året. Men også at hvilket fokusområde vi legger i hver stilling, forandrer seg gjennom året. Årstids-teorien er det samme som 5-elementteorien fra kinesisk filosofi. Året deles i fem perioder, som hver tillegges ulike organsystemer og attributter.

 • Dato: 1.6-31.7
 • Yinorgan: Hjerte
 • Yangorgan: Tynntarm
 • Element: Ild
 • Farge: Rød
 • Sanseorgan: Tunge
 • Bevegelse: Opp
 • Smak: Bitter
 • Følelse: Glede
 • Matvarer: Tomat, chili, rød paprika, gulrot, dragefrukt, røde epler

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply