Kvinnehelse/ Sunn mat

Soya mot hetetokter

edamame soyabønner i skål

Du tror kanskje at hetetokter er et uunngåelig problem for kvinner i overgangsalderen? Vel, mye tyder på at det ikke er tilfellet. Om vi går til Japan, finner vi at hetetokter i menopausen er høyst uvanlig. Så ukjent er fenomenet at de ikke engang har et eget ord for hetetokter.

Ifølge en rekke forskere ligger forklaringen i de asiatiske lands kosthold. I Japan, og mange andre asiatiske land, er soya en av de viktigste kildene til protein i det tradisjonelle kostholdet. Soya inneholder i tillegg noen helt spesielle stoffer, kjent som isoflavoner eller planteøstrogener.

Isoflavoner

En rekke studier har fastslått at isoflavonene virker svært likt østrogen i kroppen. Men planteøstrogenene er mildere og har, så vidt man vet, ikke de negative bivirkningene som for eksempel syntetisk østrogen kan ha.

Hetetokter og andre overgangsplager som nattsvette, tørr skjede og trang til hyppig vannlating oppstår som kjent når du ikke lenger produserer ditt eget østrogen. Ved bruk av planteøstrogener fra soya kan kroppen lures til å oppfatte isoflavoner som østrogen, og på den måten motvirke hetetoktene som oppstår når østrogenproduksjonen avtar. I tillegg til å redusere ubehag for kvinner som har passert overgangsalderen, viser forskning at soya har en rekke andre helsefremmende effekter: Det beskytter huden mot oksidasjonskader (rynker), soyabønnene beskytter kroppens celler, det er godt for hjertet og virker mot den helseskadelige delen av kolesterolet i blodet.

Kilder til fytoøstrogener

Hetetokter og klimakterieproblemer ser ut til å kunne lindres om du har et høyt inntak av soyaprotein og isoflavoner i kosten. Det optimale inntaket er ikke fastsatt, men det anslås at du må ha et sted mellom 10 og 60 g soyaprotein per dag for å få en lindrende effekt. Om du ikke er glad i å spise soyabønner, for eksempel grønne edamamebønner, direkte, kan tofu være en mulighet. Tofu er fremstilt av soyabønnenes ”ostestoff”. Veganere sier gjerne at tofu er fra soyabønner som gulost er fra kumelk. Du kan bruke tofu slik du bruker kjøttdeig, eller slik du bruker cottage cheese. Det finnes også flere kosttilskudd som inneholder soyaisoflavoner.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bruke tofu i kosten din.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply