Yoga og helse

Spanda – urvibrasjonen

Den første gangen jeg hørte begrepet spanda, var da yogafilosofen Karin Mæland ga ut en samling låter med nettopp dette navnet. Musikken var magisk, nesten suggererende, og jeg ble nysgjerrig på tittelen.

Spanda er et sanskrit ord avledet fra spadi, som betyr «å bevege seg litt». Det er vanligvis oversatt til å bety bevegelse, rørelse eller vibrasjon.

Begrepet «urvibrasjon» refererer vanligvis til universets tilblivelse, det som «ristet» the Big Bang i gang.

Og – som en sidenote – lyden av mantraet OM kan også sies å bære denne urvibrasjonen i seg, selve spanda.

I filosofien kan man snakke om absolutt bevissthet. Og ifølge indisk filosofi har absolutt bevissthet en bevegelse – en kreativ sådan. Den beveger seg fra den u-skapte tilstanden av å Være, til den skapte tilstanden av å Bli. Og i denne sammenhengen er Væren i en evig tilstand av Bliven (satatodita).

Spanda i mennesket

I et menneske uttrykker spanda en dypere dimensjon av oss selv, en uutslettelig intimitet som er en del av den innerste virkeligheten i ditt vesen.

Den personlige energien som manifesterer seg i hver eneste ting man gjør. Det kan også ses på som en gledelig impuls til å skape harmoni og nyte livet.

Urvibrasjonen gjenoppretter vår evne til naturlig å sentrere i hjertet og gjenvinne livets glede. Yogapraksisen kan brukes til å få en bedre følelse av ens egen spanda og spanda som omgir oss.

Spanda og yoga

Den gamle yogiske påstanden om at alt pulserer er sant på en veldig bokstavelig måte: Vitenskapelige undersøkelser bekrefter at alt vibrerer. Atomene i all materie, cellene i kroppen vår og kroppen vår som en helhet, som utvider og trekker seg sammen i takt med pusten, til stjernene og til universet som helhet,  som, i henhold til Einsteins relativitetsteori, enten må utvides eller trekkes sammen.

Å innrette seg etter spanda betyr å bli oppmerksom på dine egne pulseringer, og deretter pulseringene i verden rundt deg. Det betyr å bringe pulseringene dine i harmoni med pulseringene rundt deg.

I praksis betyr det å bli klar over hvordan pusten skaper pulseringer i kroppen. Det betyr å roe og glatte ut disse pulseringene, og deretter justere yogaøvelsene til de blir mer på linje med pusten. Resultatet er at du bringer deg selv i bedre samsvar med din indre spanda.

Vil du kjenne på din egen spanda? Ta kontakt for en privat yogaklasse!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply